FREDERICIA

Foruroligende udvikling i Fredericia: Børn ned til 10-års alderen bruger nikotinprodukter

Af Theis Søndergaard - ths@danmarkc.tv

Børn og unge helt ned til 10-års alderen afpresser og truer hinanden i forbindelse med salg og køb af nikotinprodukter

Børn og unge helt ned til 10-års alderen afpresser og truer hinanden i forbindelse med salg og køb af nikotinprodukter som Puff- og Elf Bars. Det er en foruroligende udvikling, der skal standses. Derfor rækker politikere og Fredericia Kommune nu ud til forældrene.

De er ulovlige, smager af jordbær, mint eller slik, de indeholder nikotin – i de værste tilfælde lige så meget som 200 cigaretter – de bliver solgt som smuglervarer og så er de både afhængighedsskabende og sundhedsskadelige.

I øjeblikket er de såkaldte Puff- og Elf Bars populære blandt børn og unge i hele landet, og denne hurtig voksende trend er også kommet til Fredericia Kommune, hvor der er eksempler på episoder med unge i alderen 10 – 14 år, som afpresser og truer hinanden i forbindelse med salg og køb af de ulovlige Puff- og Elf Bars.

”Det er meget foruroligende, at de her ulovlige nikotinprodukterne bliver brugt af børn helt ned til 4. klasse. Det skal vi have sat en stopper for. Men dette er ikke noget, vi som kommune kan løse alene. Derfor vil jeg gerne appellere til alle forældre – tag en snak med jeres børn om, hvilke konsekvenser – både sundhedsmæssige og sociale – det har at bruge de her nikotinprodukter. For selv om det smager af slik så er det IKKE slik. Nærmere tvært imod,” siger Pernelle Jensen, der er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget.

Og hun bakkes op af udvalgets næstformand Vibe Dyhrberg:

”Det er meget rystende at høre om børn i så ung en alder, der bruger afhængighedsskabende nikotinprodukter. Den udvikling skal vi have vendt.  Vi har i høj grad brug for, at forældrene tager et ansvar og taler med deres børn og unge om de her produkter. Mange børn og unge tror nemlig, at det ikke er farligt, fordi det ikke lugter eller smager dårligt. Men børnene skal forstå, at selv et kortvarigt forbrug af nikotinprodukter kan have langvarige fysiske konsekvenser,” siger hun.

Frem mod sommerferien modtager alle forældre med børn i 4. til 9. klasse informationsmateriale omkring Puff- og Elf Bars, ligesom der arrangeres forældreinformationsmøder.

Derudover bliver der afholdt informationsmøder for de unge på Ungdommens Hus og på en række af kommunens folkeskoler.

Hvad er Puff- og Elf Bars?

  • Puff- og Elf Bars er navne på bestemte typer af engangs-e-cigaretter, der er ulovlige at sælge i Danmark.
  • Puff- og Elf bars indeholder store mængder nikotin, og smager samtidig af eksempelvis slik, mentol eller frugt.  
  • Produkterne er designet til at efterligne følelsen af at ryge en almindelig cigaret ved at levere nikotin og smagsstoffer i dampform, der inhaleres af brugeren.
  • Selv om det er ulovligt at sælge dem i Danmark, er de lettilgængelige på eksempelvis sociale medier.

Hvorfor er brug af Puff- og Elf Bars bekymrende?

  • Nikotinafhængighed: Puff- og Elf Bars indeholder nikotin, som er et stærkt afhængighedsskabende stof. Unge, der bruger disse produkter, kan udvikle afhængighed og have svært ved at stoppe med at bruge dem.
  • Sundhedsrisici: Selvom e-cigaretter betragtes som mindre skadelige end almindelige cigaretter, er der stadig en sundhedsrisiko forbundet med brugen af disse produkter. Nikotin er yderst skadelig for børn og unges hjerner, som er under udvikling. Langvarig brug kan have meget negative konsekvenser.
  • Usund ungdomskultur: Puff- og Elf Bars er ulovlige at sælge i Danmark. Derfor bliver de ofte solgt som smuglervarer, og handlen fører til en øget risiko for den unge, og dem som måtte overvære det. I Fredericia er unge ned til 10-års-alderen blevet truet i forbindelse med handler af Puff- og Elf Bars.