Kultur

FORTÆLLINGER OM COHRS SØLVVAREFABRIK

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Fortællinger om Cohrs Sølvvarefabrik

En tidligere ansat fortæller om arbejdslivet hos Cohrs Sølvvarefabrik

Torsdag den 5. april byder Museerne i Fredericia og Fredericia Museums Venner indenfor til en aften med fortællinger om Cohr Sølvvarefabrik som arbejdsplads. Det er en tidligere medarbejder, Paul H. Jensen, der fortæller om arbejdslivet på byens sølvvarefabrik.

Cohrs Sølvvarefabrik blev grundlagt i 1860 som en almindelig guldsmedeforretning i Vendersgade 23, men fra 1884 blev forretningen udviklet industrielt til en egentlig sølvvarefabrik. Det er et meget tidstypisk eksempel på, hvordan små håndsværksforretninger den gang udviklede sig til egentlige fabrikker.

Firmaet, der var et af Fredericias mest markante langt op i 1900-tallet, fremstillede blandt andet en 14 karat guldkrans til Christian 9.s sarkofag, og høstede stor anerkendelse på verdensudstillingerne i eksempelvis Bruxelles og Paris. Cohrs Sølvvarefabrik var en stor arbejdsplads og beskæftigede i 1950 ca. 350 personer.

Paul H. Jensen var ansat hos Cohr fra 1956 til fabrikken lukkede i 1987. Han har skænket sit eget gravørværktøj fra Cohr Sølvvarefabrik til Museerne i Fredericia. Museet er meget taknemmelig for gaven, og vil i den forbindelse gerne fortælle om Cohr som arbejdsplads.

Torsdag den 5. april vil museumsinspektør Lars Froberg Mortensen fortælle kort om Cohrs Sølvvarefabrik, og Paul H. Jensen vil fortælle om sin tid på Cohr og bl.a. vise sit værktøj frem. Han vil desuden også fortælle noget om de kollegaer, som optræder på billederne i museets Cohr-udstilling.

Arrangementet er gratis.

(Foto : Fredericiashistorie.dk)