FREDERICIA

Forsvarsbrødre mindedes besætning på Lancaster ED-305

Den 10. marts 1943 blev en Engelsk Lancaster skudt ned i lillebælt. I dag blev den omkomne besætningen mindet på årsdagen

De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, markerede torsdag d. 10. marts årsdagen, for nedskydningen af Lancaster ED305 i Lillebælt, ved den gamle lillebæltsbro.

Ombord på Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305, var syv besætningsmedlemmer, der alle mistede livet, da deres Lancaster for 75 år siden blev skudt ned og forulykkede i Lillebælt – den 10. marts 1943, kl. 23:13.

Tidligere samme dag lettede Lancaster ED305, som var fra RAF 44 “Rhodesia” Squadron, fra RAF Waddington basen i Lincolnshire sammen med 34 andre fly. Deres opgave var at kaste miner i nærheden af Sassnitz, hvor der lå en vigtig tysk flådestation. Opgaven blev løst med succes. På vejen tilbage blev de observeret af en tysk raderstation på Fyn, og senere blev den engageret og angrebet af tyske jagere over halvøen Strib ved Lillebælt. Fra dette angreb og nu i brand fløj Lancasteren i lav højde hen over de østlige dele af Fredericia i retning Lillebælt. Uheldigvis var det tyske rekognosceringsfartøj – Adler – stationeret i nærheden af Lyngsodde. Rekognosceringsfartøjet tog den brændende Lancaster under ild og beskød det allerede alvorligt beskadigede flyv med omkring 40 stk. 20 mm granater. Lancasteren styrtede i Lillebælt tæt ved Lyngsodde i retning mod den gamle Lillebæltsbro.

Lørdag bringer DanmarkC TV et indslag i NYHEDERNE, fra mindehøjtideligheden ved Lillebælt.

Du finder sendetidspunktet i vores TV-Guide, i linket nederst i artiklen.