Læserdebat

Forfulgt af politiet – eller hvad?

Læserdebat af: Karsten Byrgesen, Kandidat til Europarlamentet, regions- og Byrådsmedlem i Fredericia

Danmarks Radio (DR) havde i et stort og dramatisk iscenesat kampagneformat varmet Danmark op til en gyser, hvor helt almindelige mennesker angiveligt udsættes for forfølgelse og vold fra ordensmagten. Balladen og anklagerne mod politiet hang som sorte lave skyer i en opsat stemning der ikke efterlod nogen tvivl om politiets ”overgreb”.

Den såkaldte dokumentarudsendelse viste et ensidigt og hadefuldt billede af politibetjente i Sydøstjyllands Politi. Dokumentaren var sat op til at udstille og nedgøre politiets arbejde, hvilket en stor del af seerne bed på. Dokumentaren lod sig bedrage af de involveredes egne filmoptagelser, hvor en skrigende og anklagende syrisk kvinde påstod politivold. En opsætning der mest af alt minder om en billig og iscenesat B-film. Adfærden hos de syriske personer der optræder på slap line, var voldsom, råbende og skrigende og stærkt provokerende. Hvorfor blev familien ikke spurgt om, hvorfor de ikke optræder roligt og samarbejdende med politiet, ud fra et ønske om ikke at eskalere situationen, men at få ro på.

Politiet kan af gode grunde ikke fortælle om, hvorfor den syriske familie er i deres søgelys, men jeg vil antage at betjentene ønsker at kunne fortælle deres version, hvilket af hensyn til retsplejen ikke er muligt.

Det er dumt at stikke af fra politiet. Det indikerer at der er noget galt. Den dengang 17-årige Farhad Tober stak af og blev ikke set i de næste 18 måneder, eller blev han?

Efterforskningsleder Jens Lyng (Sydøstjyllands Politi) udtalte i december 2022 til Vejle Amts Folkeblad, at ”Vi har gode grunde til at tro, at han (Farhad) har det godt”. Er sandheden, at Farhad i virkeligheden stak af fra sin familie? Farhad havde alle muligheder for at kontakte familien, men tog i stedet til Tyskland, hvor han søgte politisk asyl.

Det er nærliggende at antage, at politiet vidste det, og derfor kunne udtale at de havde grunde til at tro, at Farhad havde det godt. Hvad der skete og sker i den syriske familie, er ikke let at tolke, men er Farhads flugt en flugt fra en families sociale kontrol, som er udtalt i migrantkredse? Er det i virkeligheden det værste der kunne ske for Farhad, at han blev ”afsløret” og med tvang familiesammenført. Der sker mange ting i en ung muslims liv som holdninger til livet, seksualitet og relationer. Men det blev der ikke fokuseret på. Har DR i virkeligheden gjort Farhad til at offer i familiens vold.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv