
Flertalsafgørelser på udenrigsområdet er gift for Danmarks suverænitet

Læserdebat af: Sune Nørgaard Jakobsen, Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Dansk Folkeparti
Udenrigspolitik er et anliggende for Danmark.
Det kan være naturligt at alliere sig med ligesindede lande i udenrigspolitiske sager – men det bør ikke begrænses til EU.
Dansk Folkeparti mener generelt, at Danmark bør erkende, at vi i lyset af vores størrelse, skal indtage en mere tilbagetrukken udenrigspolitisk position end tidligere.
På de fleste områder i EU kræves der i dag enstemmighed eller kvalificeret flertal for at træffe beslutninger.
På det forsvars-, udenrigs-, og sikkerhedspolitiske område (FUSP) er der i EU i dag dog krav om enstemmighed. Kommissionen har et ønske om at ændre dette til flertalsafgørelser. I forbindelse med afstemningen om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet den 1. juni 2022 kaldte daværende udenrigsminister Jeppe Kofod scenariet om flertalsafgørelser på forsvarsområdet urealistiske og lovede en ny folkeafstemning i tilfælde af, at enstemmigheden blev afskaffet. Løftet blev dog ikke skrevet ind i loven men alene anført i bemærkningerne.
Nu er der imidlertid grøde i regeringen. Den 23. maj 2023 udtalte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at ”det giver god mening at diskutere om man på en pragmatisk måde kunne begynde at bruge flertalsafgørelser” på forsvarsområdet. Den 16. november 2023 tilkendegav statsminister Mette Frederiksen lignende tanker.
I praksis vil flertalsafgørelser på FUSP betyde, at beslutninger om en fælles hær eksempelvis vil kunne træffes med almindeligt flertal. Det samme gælder også spørgsmålet om at pålægge landene at udsende tropper. Det vil også betyde, at Danmark ikke vil kunne føre sin egen udenrigspolitik. Den vil blive fastlagt i Bruxelles.
Dansk Folkeparti vil kræve, at regeringen holder det løfte, de gav til danskerne i forbindelse med afstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni 2022 om en folkeafstemning.
Dansk Folkeparti vil gennem Europa-parlamentet modarbejde ambitionerne om flere flertalsafgørelser.
Hvis du ligesom Dansk Folkeparti og jeg er modstandere af at overføre så vigtige beslutninger i hænderne på EU, så sæt dit kryds hos os og gerne personligt.
Jeg er opstillet som nummer 6 på liste O og du kan stemme på mig i hele Danmark.
Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:
1. Formål og Indhold:
- Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
- Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
- Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
- Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
- Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.
2. Format og Omfang:
- Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
- Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
- Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv
3. Publicering og Redaktionel Praksis:
- Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
- Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
- Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
- Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.
4.Kommentarer til debatindlæg:
- Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
- DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
- Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
- Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv