Læserdebat

Flere gode punkter i sparekataloget

Læserdebat af: John Rasmussen, Medlem af Liberal Alliance

Det står klart, at Fredericia har en alvorlig udfordring ifm. budgettet for 2024, hvor der skal findes tocifrede millionbeløb i besparelser. Når det er sagt, vil man opdage, at der er nogle punkter i sparekataloget, hvor man simpelthen for længst burde have sparet uanset hvad, hvor kommunen træder ud over sine kerneopgaver, og ikke mindst hvor det bare er fornuftigt.

Hvorfor har Fredericia Kommune for eksempel drevet bowlinghal i konkurrence med private udbydere i de sidste femten år, hvoraf de seneste fem år har været med underskud på næsten en kvart million kroner? Det giver ingen mening. Forvaltningen foreslår at lukke det, fordi det ikke er økonomisk rentabelt at bevare. Når man tager i betragtning, at der er gode private udbydere der kunne have kørt en bowlinghal, hvis det var en god forretning, så er det også konkurrenceforvridende at fortsætte.

Ifølge kataloget har det praktisk talt ingen konsekvens at lukke bowlinghallen, og således kunne man for længst have hentet 165.000 kr. om året (hvilket jeg stilfærdigt vil bemærke svarer til mere end 25% af det absurd lave beløb man giver til biodiversitetsfremmende tiltag i 2023 jf. budgettet).

Jeg har dokumenteret i et læserbrev, hvordan Fredericia Kommune bruger langt flere penge per indbygger på administration end vores nabokommuner.

Sparekataloget viser også her vejen frem, hvor forvaltningen selv vurderer, at man kan spare endnu 175.000 kr på administrationen på museerne, ved at lave nogle helt rimelige omfordelinger af opgaver. Mange bække små, som man siger.

På bibliotekerne er der også penge at hente, samtidig med at man giver mulighed for længere åbningstider gennem benyttelse af teknologi og automatisering. Det lyder åbenlyst fordelagtigt. Det vil betyde, at der kan være åbent alle ugens dage, men at en lav andel af de mest flittige brugere til gengæld vil få et lidt lavere udvalg af e-bøger og film, hvilket den enkelte kan kompensere for gennem de snart utallige løsninger, der findes billigt på det private marked. Forvaltningen vurderer selv, at man stadig kan give et rimeligt udvalg af materialer. Det er helt fornuftigt, og det udløser endnu knap en million om året.

Jeg kunne blive ved. De enkelte beløb er små, men tilsammen løber de op i adskillige millioner, som man burde have sparet, uanset den nuværende budgetmæssige situation. Det må være op til fornuftige politikere, at få presset det ind i budgetforliget.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv