FREDERICIA

Flere får sig en håndværkeruddannelse

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Corona-epidemien har givet håndværkerbranchen en opblomstring

Inden længe skal mange unge mennesker til at vælge deres næste skridt på uddannelsesvejen. I marts måned er der nemlig frist til at blive optaget på mange ungdoms- og videregående uddannelser. Og tendensen er, at flere unge vælger en håndværksuddannelse. 

I Børne og Undervisningsministeriet kan man se, at der er sket en fremgang i antallet af praktikpladser på landsplan i september 2020 i forhold til året før. 

”Tendensen ser vi også her i Fredericia Kommune, hvor der også er sket en fremgang siden sidste år. Der er stigning på 13,2% af elever, der i gang med et såkaldt hovedforløb med både skoleforløb og praktik. Det er en meget positiv udvikling og en positiv effekt af corona-epidemien, som har medført en opblomstring i håndværkerbranchen og dermed også en større interesse for håndværkeruddannelserne, og det glæder mig”, siger Pernelle Jensen, formand for Uddannelsesudvalget. 

Udover stigningen i hovedforløbene er der også sket en stigning i indgåede uddannelsesaftaler de seneste 12 måneder. Her er der sket en stigning på 8,4% sammenlignet med året før. 

Der er 1680 igangværende uddannelsesaftaler i august 2020, hvilket er en del flere end sidste år. Sidste år var der 1488 igangværende uddannelsesaftaler i august 2019.

”På EUC Lillebælt glæder vi os over en markant stigning i indgåede uddannelsesaftaler i 2020. Det er det største antal nogensinde.

Det er vi selvfølgelig meget glade over. Vi håber naturligvis, at det er de nationale kampagner, og de lokale indsatser og partnerskabsaftaler med bl.a. Fredericia Kommune, om at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, der har begyndende effekt. Det er også positivt, at ingen eller ganske få har fået deres kontrakter annulleret i forbindelse med Covid-19”, siger Lars Middelboe, direktør EUC Lillebælt.

Mange virksomheder har udnyttet Covid-19 på en positiv måde. De virksomheder, der ordremæssigt har været negativt påvirket af Covid-19, har i mange tilfælde vendt situationen til en positiv situation ved at efteruddanne eksisterende ufaglærte medarbejdere til faglærte.

”Der skal lyde et kæmpe stort tak til de arbejdsgivere ude i virksomhederne, der har taget de fredericianske lærlinge ind.  Det er vigtigt, at vi bliver ved med at kunne uddanne unge mennesker i Fredericia, så der også i fremtiden er arbejdskraft nok, når virksomhederne efterspørger det”, siger Anette Hyre-Jensen, medlem af Uddannelsesudvalget.

Uddannelsesmesser skal inspirere unge til valg af uddannelse

I forbindelse med, at mange unde nu skal træffe et valg i forhold til, hvilken uddannelsesvej, de vælger holder de lokale uddannelsesinstitutioner i Fredericia virtuelle uddannelsesmesser, virtuelt åbent hus, virtuelle rundvisninger og lignende. 

”Vi tror på, at én af vejene til at vejlede de unge i rigtig retning af et fremtidigt job er, at de i højere grad får et mere præcist billede af, hvilke typer uddannelser, der findes derude. Derfor glæder det mig, at uddannelsesinstitutionerne har været kreative for at inspirere de unge. Det vil give dem bedre forudsætninger for at træffe det rigtige valg af ungdomsuddannelse”, siger næstformand for Uddannelsesudvalget Inger Nielsen. 

Virtuelle uddannelsesmesser 

Uddannelsesinstitutioner i Fredericia har været kreative og opfundet virtuelle alternativer til åbent hus arrangementer med kommende elever. Her er en liste over nogle af dem: