Kort Nyt

Fem foredrag med fokus på dødslejren Auschwitz og på Arlettes historie

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

“Sporene fra Auschwitz skræmmer stadig”, fortæller ekspert og forfatter Peter Langwithz

”Sporene fra Auschwitz skræmmer stadig”, siger Auschwitz-ekspert og forfatter Peter Langwithz Smith, som vil gøre mig selskab på fem spændende foredrag i de kommende måneder. Vi fortæller historien om Arlette Andersen og ikke mindst om den nazistiske dødslejr, som hun overlevede ét års fangenskab i.  

I mere end 50 år har forfatteren og den tidligere gymnasielektor fra Esbjerg, Peter Langwithz Smith, beskæftiget sig med nazisternes værste udryddelseslejr under Anden Verdenskrig, Auschwitz. Denne interesse for et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien er der siden 2004 kommet to vigtige bogværker ud af – ”Auschwitz” (2004) og senest ”Dødens Bolig” fra 2019. I dag er Peter Langwithz Smith Skandinaviens førende ekspert på netop dette område.

Derfor glæder mig rigtig meget til at drage på en lille foredragsturné med Peter Langwithz Smith. I fællesskab vil vi i løbet af en aften fortælle historien om én af de tapre kvinder, den franskfødte jøde Arlette Andersen, der mirakuløst overlevede denne rædselslejr, men i høj grad også sætte fokus på Auschwitz i det år, 1944 frem til dødsmarcherne i januar 1945, hvor Arlette Andersen var fange i lejren.

Skulle arbejde sig selv ihjel

Arlette Andersen, der kunne ”fejre” sin 20 års fødselsdag i fangenskab, overlevede Auschwitz, fordi hun var heldig. Meningen var nemlig, at de fleste fanger enten skulle gasses og brændes – eller arbejde sig selv i ihjel. Da Arlette ankom i januar 1944 sammen med 1155 andre ombord på transport nummer 66, endte de 865 i gaskamrene. På det tidspunkt blev det samlede fangetal i lejren angivet til godt 80.000 fanger. Arlette Andersens skæbne var således den, at hun skulle arbejde sig selv ihjel – 12 timers daglig arbejde fra tidlig morgen til aften kun med en tynd suppe og godt 200-300 gram tørt brød som det daglige måltid.

Livet som fange i Auschwitz var meget barskt, og konstant blev fangerne mindet om, at de var der for at dø. Peter Langwithz Smith vil fortælle mere indgående om året 1944, hvor ikke alene de flere tusinde sigøjnere i lejren udryddes, men hvor den såkaldte Ungarn-aktion igangsættes – deportation og udryddelse af godt 300.000 ungarske jøder i sommeren 1944. Der blev således anlagt et tre-spors rampeanlæg, som kunne føre togtransporter med fanger direkte ind i Birkenau. I eftersommeren 1944 begyndte de allierede at overflyve Auschwitz-området og tage luftfotografier – blandt andet den 25. august, hvor et billede viser et tog med 33 vogne på rampen og en gruppe fanger på vej mod gaskamrene og krematorierne.  

Hvordan var Auschwitz i 1944

Foredragsaftenen tager udgangspunkt i Arlette Andersens liv, et af de sidste vidner til Auschwitz, men aftenens fortællinger vil i lige så høj grad fokusere på Auschwitz og i særlig grad på årene 1944-1945, hvor krigen kulminerede, hvor massemordet i dødslejren accelererede, og hvor det hele kollapsede, og hvor tusindvis af fanger blev sendt ud på dødsmarcher.

Med foredraget ønsker vi at fortsætte den mission, som Arlette Andersen indledte, da hun i 1990 begyndte at holde foredrag – bidrage til at vi ikke glemmer historien. Og det er stadig vigtigt at fortælle historien om Holocaust og Auschwitz i dag, for som Peter Langwithz Smith udtrykker det:

– Det er ikke slut endnu. For mange mennesker er det en historie, der blev afsluttet for 76 år siden med befrielsen af Auschwitz, men sporene skræmmer. Vi oplever stadigvæk racisme og antisemitisme i Europa og andre steder i verden. Dermed må man desværre konstatere, at tankegangen om ”vi” og ”dem”, den er ikke overstået med befrielsen af lejrene i 1945. Det er et tema, som desværre stadigvæk kræver vores opmærksomhed i vores tid.  

Der er arrangeret en række på fem foredrag, som bliver indledt i Egeskov Forsamlingshus ved Fredericia den 22. september. Derefter gælder det Brenderup Forsamlingshus den 30. september, Godsbanen /Remisen i Århus den 7. oktober, Kulturloft på Maltfabrikken i Ebeltoft den 13. oktober og slutteligt på Jelling Kro søndag eftermiddag den 13. november.