Kultur

Fantastiske talenter dimitterer fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Årets dimittender gav en aften på Fredericia Musicalteater der var en oplevelse langt ud over det normale og forventlige

Tirsdag den 18. juni. Endelig tørvejr. Næsten vindstille. Solskin. Kan Fredericia Musical Teater overgå det med SHOWCASE 2024? Efter tre år er de studerende flyvefærdige, og viser lige Fredericia hvad de kan.

De kan alt
De kan som en nutidig udgave af Mary Poppins selv flyve op til stjernerne, og hente dem ned de vil have. På vejen hjem, kan de som i aften, drysse lidt stjernestøv ud over et publikum der forventningsfuldt lod sig begejstre. Lod sig henrykke. Lod sig inddrage. Lod det kolde danske panser falde.

“Bare et Liv”
Der er ikke noget “bare” ved et liv, og slet ikke et ungdomsliv – og det fik vi fortalt. En del af publikum var unge, og der skulle ikke en psykolog til at sige, at de spejlede sig i alt hvad der foregik på scenen. Og mellem sangene fik alle afgangseleverne et tordnende bifald. Hver gang. Og vi der har fået et par grå hår, var lige så begejstrede.

“Bare et Liv” var en genial start på en fantastisk aften. Her hørte vi med al ønskelig tydelighed nogle af de stemmer der i årene fremover – faktisk allerede om kort tid – vil præge musicalscener i hele Danmark. Når Rasmus Snedker tager luft ind og synger “Længsel” må enhver forbløffes over talentet, musikaliteten og evnen til at komme ud over scenekanten – helt ind i vores følelser.

I “En Drøm” fik vi Ellen Fjords samklang med Rasmus Snedkers stemme. Det var et med og modspil; respektfuld gav de plads til hinandens stemmer og på scenen, så vi uhindret kunne drømme med dem.

På scenen, set fra 6. række, virker Michala Kürstein Lynge lille og spinkel, men det skal man ikke lade sig narre af. Placer Michala på teatrets tag, og enhver afkrog i vores musical glade kommune kan høre hende. Når urkraft og talent forenes er det næsten Guddommeligt.
Intet under, at det blev til tre sange ud af syv, hvoraf den ene var med Ellen Ford i “Bare bliv Ved”. Det er der kun et ord for: Uovertruffet.

Farvel og goddag!
3. årgang anno 2024 takkede af, men gav en smuk overlevering af 2. årgang til Fredericia, som efter sommerferien bliver til 3. årgang. Der bliver noget at leve op til, venner!!

“the Wedding Singer – the Musical Comedy”
Som med “Bare et Liv” er “the Wedding Singer” slet ikke dansk, men vi der måske ikke er så ferme til engelsk, kan sandelig glæde os over Mads Æbeløe Nielsens fantastiske oversættelse. Med hans oversættelser får det danske sporg så smuk en klang, og vores danske humor spiller levende ud til publikum. På intet tidspunkt plat eller vulgært. Det er en oversætter der både kan sit sprog, og har fornemmelse for de finere nuancer. Det virker så uendelig helstøbt.

Unge vil altid være – unge!
Musical skal underholde; være medrivende og – når det er muligt – ægte! Alt det og mere til var “the Wedding Singer”, og som det kun kan være når unge spiller unge. Selv om vi bevæger os ind i en tidslomme som de unge kun har hørt om fra forældre og bedsteforældre, var handlingen virkelighedsnær i 2024. Helt ukompliceret i sin handling – men aldrig enkel når det drejer sig om kærlighed. Til gengæld ikke alene morsom, men flere gange ustyrlig morsom.

Sang, musik, scenografi, perfomrmence og en vildt smittende glad, humoristisk stemning fløj fra scenen rundt i hele teatrets store sal. Til tider var det svært at forstå, at det var afgangselever, og ikke dybt rutinerede scenekunstnere?

Det er i Fredericia det sker
Talenter kan ikke holdes nede, men skal dyrkes. “Men det er ikke noget man bare gør. Som scenekunstnere er vi perfektionister, og det kan være svært og føles modsætningsfyldt, når perfektionisten skal fejle. Det er et skisma vi som scenekunstnere skal arbejde i resten af livet.” står der i programmet.

Den Danske Scenekunstskole i Fredericia har nogle undervisningskapaciteter og et læringsmiljø der kan noget særligt. År efter år leverer de scenekunstnere på et usædvanligt højt niveau. I år højere end før oplevet!

Det der bare er der
De lever i det skjulte: Lydfolket, dekoratører, scenografer og et hav af teknikere. Men det er dem der skaber rammerne, og igen til SHOWCASE 2024 har de brugt al deres kreativitet og deres utrolig mange talenter. Set og oplevet fra 6. række virker det hele så enkelt – men når publikum tænker over det, ved alle, at der er nok det eneste det ikke er.

Teaterdirektør Thomas Bay lod før forestillingen forstå, at der var arbejdet mere end hårdt fra alles side lige til i eftermiddag. Flere savnede nok den populære direktør på scenen, da velfortjente blomster skulle overrækkes. Thomas Bay var, som han altid er, i salen, men et sprunget korsbånd satte utvivlsomt begrænsninger for hurtigt at hoppe op på scenen og nyde den fantastiske succes med dimittenderne fra 2024. Der havde de, og Thomas Bay, helt sikkert fortjent!!!

6 meget velfortjente STJERNER
Kan et hold dimittender fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia med rimelighed opnå fuld plade med stjerner? DanmarkC TV mener, at hold 2024, der nu snart spredes for alle vinde, leverede et SHOWCASE der sprængte alle rammer inden for alle discipliner. Der blev leveret en helstøbt aften, hvor alle strålede med deres talenter og evner, der ligger langt over hvad der kan forventes. Og som kan “lammetæve” mange andre hold – for nu at skele lidt til sproget ved EM i fodbold.

SHOWCASE 2024
Premiere 18. juni 2024, og spiller endnu tre aftener.

Herover til venstre: Det var svært at forlade den lune sol, og til højre: Publikum kom fra fjerne egne i busser til premieren. Foto: DanmarkC TV.

Fotografen Søren Malmose er manden bag de skønne fotos, som DanmarkC TV bringer med tilladelse fra Fredericia Musicalteater: