FREDERICIA

EUC Lillebælt afviklede DM for guldsmede: Jeanette H. Jørgensen fra Nykøbing Falster var bedst!

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Der var fra morgenstunden en intens stemning i guldsmedenes værksted på EUC Lillebælt.

Som timerne skred frem, begyndte pårørende, venner, familie, guldsmede og andre interesserede at dukke op. Det var med til at øge den intense stemning.

17 timers koncentreret arbejde
Præcis klokken 13 var det slut. 17 timers koncentreret arbejde var overstået, og alle havde ydet det ypperste! Det udløste et stort bifald fra de mange fremmødte. Sommetfuglene skulle lægges i anonyme æsker, som der blev båret ind til bedømmelse af skurmestrene. Skuemestrene brugte næsten en time på at gennemgå de flotte smykker, og det var marginaler der gjorde udfaldet.

Guldvinderen fra EUC Lillebælt
“Det giver lidt selvtillid, at være danmarksmester, det er helt klart. Og kunne gå hjem til mester og alle de lokale og vise, at jeg er nået hertil. Det er dejligt.” fortæller den glade danmarksmester Jeanette Hørlyck Jørgensen til DanmarkC TV. Jeanette kommer fra Nykøbing Falster, men er uddannet ved EUC Lillebælt.

Jeanette, Jannik og Freja “på podiet” ved DM for guldsmede på EUC Lillebælt. Foto: DanmarkC TV.

Uddannelse og arbejde
Uddannelsen til guldsmed varer fire år og seks måneder (Kilde: Uddannelsesguiden), og er naturligvis for både piger og drenge, kvinder og mænd. En god indgangsvinkel når uddannelse skal tages er: “Det kræver viljestyrke, en god håndfuld tålmodighed og selvfølgelig et godt håndelag og logisk tænkning, kunne se det færdige produkt for sig, og endelig formgivning og tegne.” fortalte Freja til DanmarkC TV.

Thorbjørn fortalte til DanmarkC TV, at uddannelsen er så bred, at den også kan bruges i andre sammenhænge.

Det er ikke så svært, at få en uddannelsesplads i Jylland, var den opfattelse DanmarkC TV fik, men som i mange andre brancher, er der arbejdsgivere der tøver med at tage en lærling ind.

Til de kreative der arbejder med sølv, er arbejdstegningen herunder. Bemærk, at ikke alle oplysninger er med, hvilket er en del af udfordringen. Nu kan alle prøver kræfter med opgaven.

Design: Vigga Lund. Foto: DanmarkC TV.

Kun to stedet i Danmark uddannes guldsmede: Det er ved EUC Lillebælt og Next i København. Next havde blandt deres guldsmede sørget for et godt hold til DM.