FREDERICIA

Erhvervsminister Morten Bødskov besøgte HySynergy

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Erhvervsminister Morten Bødskov har i dag besøgt Everfuel og Crossbridge Energys brintprojekt HySynergy for at drøfte grønne brændstoffer og det næste store eksporteventyr.

On- og offshore vedvarende energi kombineret med PtX og produktion af grønne brændstoffer kan blive det næste store eksporteventyr, som kan finansiere Danmarks velfærdssamfund i generationer fremover, mener Everfuel og Crossbridge Energy.

Erhvervsminister Morten Bødskov fik ved selvsyn mulighed for at se hvordan brint allerede i dag kan sendes i rør direkte mellem brintproducenten, Everfuel og aftageren, Crossbridge Energy. Det lille brintrør kan levere mere end 8 tons brint om dagen til Crossbridge Energy, som herefter kan anvendes til at gøre traditionelle brændstoffer grønnere, samt bruges til at producere grønne brændstoffer til f.eks. luft- og skibsfarten, oplyses der i en pressemeddelelse.

– Danmark har en unik position for at blive Nordeuropas grønne epicenter. Om få år er målet, at vi producerer mere grøn strøm, end vi selv kan bruge. HySynergy er et lysende eksempel på, hvordan brintproducenten og aftageren forbindes. Det skal vi lykkes med i storskala og forløse et dansk eksporteventyr inden for brint. Regeringen har allerede taget de første indledende skridt til en fælles brintrørledning mellem Danmark og Tyskland. Vi skal udnytte vores grønne førerposition i verden og levere de klimavenlige løsninger, som udlandet higer efter, siger erhvervsminister Morten Bødskov

Topcheferne fra Everfuel og Crossbridge Energy, Jacob Krogsgaard og Finn Schousboe, delte deres entusiasme for Danmarks muligheder inden for grøn brint og brintinfrastrukturens betydning i energiomstillingen.

– Vi står på tærsklen til en ny og grønnere fremtid. Brint er nøglen til at producere grønne brændstoffer, hvilket kræver storskala brintproduktion, og HySynergy viser vejen til fremtiden. Infrastrukturen i form af brintrør er fuldstændig essentielt for at denne skalering kan fortsætte og accelerer den grønne omstilling,” siger Finn Schousboe, CEO Crossbridge Energy A/S.

Erhvervsminister Morten Bødskov læner sig op af starten på Danmarks PtX eventyr, det nye brintrør mellem HySynergy brintfabrikken og Crossbridge Energy raffinaderiet i Fredericia. Her vil op til 8 ton grøn brint dagligt komme til at indgå i produktionen af flydende brændstoffer. Foto: Pressefoto

– Med Danmark og Tysklands aftale om fælles brintrørledning står det klart at regeringen og støttepartierne anerkender Danmarks unikke position inden for grøn brint og brintinfrastrukturens betydning i energiomstillingen. Det er essentielt for Danmark og de første industriaktører, at der etableres en konkurrencedygtig brintinfrastruktur uden mange fordyrende mellemled, hvis vi som samfund skal levere på vores unikke potentiale. Everfuel vil være klar til at levere store mængder brint ind i rørledningsnettet til indenlandske og internationale slutbrugere, men det er nu, der skal sættes politisk ind for at kultivere forbindelsen til de nordtyske aftagere, så vi i Danmark kan tage investeringsbeslutningen på produktionskapaciteten, siger Jacob Krogsgaard, CEO og grundlægger af Everfuel.