Er der tale om aftalebrud i det borgerlige valgforbund?
Valgforbundets pressemeddelelse er udsendt uden om det fjerde parti og nævner ikke Liberal Alliance-spidskandidat som en borgmestermulighed
En pressemeddelelse udsendt i dag af de tre borgerlige borgmesterkandidater, Susanne Eilersen (O), Peder Tind (V) og Tommy Rachlitz Nielsen (C), har skabt forvirring omkring Liberal Alliances rolle i valgforbundet, da Liberal Alliances spidskandidat, Christian Jørgensen, ikke nævnes eller er med i pressemeddelelsen. Denne udeladelse sætter gang i spekulationer om, hvorvidt Liberal Alliance stadig er en del af valgforbundet. Meddelelsen, der omhandler det borgerlige valgforbund op til kommunalvalget i 2025, nævner ikke Christian Jørgensen, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorvidt Liberal Alliance er blevet udelukket fra borgmesterkandidattrioen.
Liberal Alliance har tidligere gjort det klart, at partiet ikke ønsker at opstille en borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg, men i stedet har valgt at stille med en spidskandidat. Dette skyldes, at partiet ønsker at fokusere på politisk indflydelse og samarbejde frem for at konkurrere om borgmesterposten direkte, hvilket de mener giver dem en stærkere position i forhandlingerne efter valget. Valgforbundets samarbejdsaftale har bestemt, at borgmesterkandidaten skal stå “uden for rummet”, så den endelige beslutning overlades til vælgerne og den efterfølgende konstituering. Alligevel har dagens pressemeddelelse fået lokalformanden for Liberal Alliance, Poul Rand, til at udtrykke utilfredshed med formuleringen.
Liberal Alliance kritisk overfor meddelelsens indhold
Poul Rand siger til DanmarkC TV: “Jeg har ikke set pressemeddelelsen. Liberal Alliance kører bevidst uden borgmesterkandidat, og det er også en aftale i valgforbundet, at borgmesterkandidaten skal stå uden for rummet, sådan at vi ikke har afgjort det på forhånd. Og hvis de har udtalt det på den måde, du siger det, så er det faktisk et brud, på det løfte de har givet til Liberal Alliance.”
Poul Rand vendte ikke tilbage efter at have læst pressemeddelelsen, som var udsendt af tre af de fire partier i valgforbundet.
Konservative: “Liberal Alliance er fortsat med”
Tommy Rachlitz Nielsen, byrådsmedlem for de konservative og afsender af pressemeddelelsen, fastholder dog, at Liberal Alliance stadig er en del af samarbejdet. “Liberal Alliance er fuldstændig med. Men Poul Rand gik jo tidligere ud i en pressemeddelelse og fortalte om, at Liberal Alliance ikke stiller en borgmesterkandidat, men spidskandidat. Så det har de jo meldt ud. Og det har vi jo selvfølgelig respekt for, og derfor fortæller vi, hvordan vi håndterer vores borgmesterkandidatur,” siger Tommy Rachlitz Nielsen.
Klart budskab om borgmesterkandidaterne
Tommy Rachlitz Nielsen forklarer nødvendigheden af pressemeddelelsen: “Sidste gang fik vi kritik fra pressen for ikke at kalde os borgmesterkandidater. Derfor gør vi det klart fra starten denne gang. Sådan her hænger tingene sammen. Både Susanne, Peder og jeg er borgmesterkandidater, og vi håndterer det, som det fremgår af pressemeddelelsen – vi respekterer vælgernes dom og tager beslutningen på valgnatten.”
Han understreger desuden, at beslutningen ikke på nogen måde skal ses som en ekskludering af Liberal Alliance: “Vi kender jo ikke resultatet af valget af gode grunde. Men det er slet ikke for på nogen måde at ekskludere Liberal Alliance. Det er bare for at konstatere, at det er sådan, vi vil håndtere det. Så det er ganske fredeligt.”
Uklare signaler frem mod kommunalvalget
Med kun tre partier repræsenteret i dagens meddelelse efterlader det en række ubesvarede spørgsmål om Liberal Alliances fremtidige rolle i valgforbundet, såsom om de fortsat vil støtte valgforbundet aktivt, hvordan deres samarbejde med de øvrige partier vil fungere, og hvilken indflydelse deres spidskandidat, Christian Jørgensen, vil kunne få. Mens de tre øvrige partier forsøger at præcisere deres positioner, står det endnu uklart, hvordan de borgerlige partier vil koordinere sig frem mod kommunalvalget, og om vælgerne vil blive præsenteret for en samlet front eller fortsat forvirring omkring kandidaternes roller.
Liberal Alliances spidskandidat, Christian Jørgensen, er ikke meget fremme i offentligheden, hvilket også skaber usikkerhed om hans fremtidige rolle.
Løsgængeren i det nuværende Byråd, Karsten Byrgesen, er nu medlem af Moderaterne, men partiet er endnu ikke opstillet organisatorisk. Danmarksdemokraterne har heller ikke været meget fremme i den politiske debat, men har varslet, at aktiviteterne vil blive endnu mere synlige i foråret.
Den kommende valgkamp tegner sig således med flere ubesvarede spørgsmål og mulige alliancer, der endnu ikke er blevet fuldt afklaret. Situationen vil sandsynligvis udvikle sig yderligere, efterhånden som valget nærmer sig, og partierne begynder at formulere deres strategier og budskaber endnu klarere.