Epidemi med “kold lungebetændelse” rammer Danmark
Stigning i Mycoplasma-infektioner udløser epidemi, fremgår det af Statens Serumsinstituts hjemmeside
I denne tid rammes et stigende antal danskere luftvejsinfektioner, og flere går rundt med symptomer uden at opsøge egen læge.
Siden sommeren har Danmark set en stor stigning i infektioner med Mycoplasma pneumoniae – populært kaldet ‘kold lungebetændelse’. Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der nu tale om en epidemi, da smitteniveauet er væsentligt højere end normalt. Alene i uge 47 blev 541 nye tilfælde registreret, hvilket er en tredobling siden uge 42, hvor 168 tilfælde blev konstateret.
Seniorforsker Hanne-Dorthe Emborg fra SSI fortæller:
”De seneste fem uger er antallet af nye tilfælde steget markant, og vi ser nu væsentligt flere tilfælde end normalt, og at der er udbredt smitte i hele landet.”
Myndighederne vurderer, at det reelle antal smittede kan være højere, da personer med milde symptomer ofte ikke søger læge.
Hvad er kold lungebetændelse?
Symptomerne på mycoplasma-infektion minder om en mild influenza med træthed, hovedpine, ondt i halsen og en tør hoste, som typisk forværres om natten. Navnet ‘kold lungebetændelse’ skyldes, at tilstanden ofte ikke medfører høj feber og ikke reagerer på almindelig penicillin, som klassisk lungebetændelse gør. Symptomerne er oftest milde, men kan være langvarige og ubehagelige. Det er dog sjældent, at infektionen kræver hospitalsindlæggelse, og den udgør derfor en lav risiko for overbelastning af sundhedsvæsenet.
Epidemier cirka hvert fjerde år
Danmark oplever historisk set mycoplasma-epidemier omkring hvert fjerde år, og de er mest udbredte i efteråret og vintermånederne. Den seneste store epidemi fandt sted fra 2015 til 2018, og der var også mange tilfælde i 2019 og 2020 lige før covid-19-pandemien. Under pandemien faldt antallet af mycoplasma-tilfælde markant på grund af de restriktioner, der blev indført, forklarer Hanne-Dorthe Emborg:
”De seneste knap fire år har antallet af mycoplasma-infektioner været ekstremt lavt, og det er derfor ikke usædvanligt, at vi har en epidemi nu. Vi har faktisk ventet på den, siden vi lukkede landet op efter covid-19-pandemien.”
Hanne-Dorthe Emborg tilføjer, at en større andel af børn kan være sårbare denne sæson, fordi mange endnu ikke har opbygget immunitet over for sygdommen.
Smittestigning ses også globalt
Den danske epidemi er en del af en international tendens, hvor flere lande oplever stigninger i Mycoplasma pneumoniae-infektioner. Data fra en ny undersøgelse viser, at Danmark er blandt de lande med flest registrerede tilfælde pr. indbygger, fulgt af Sverige og Singapore. I Kina rapporteres der også om en kraftig stigning i luftvejsinfektioner hos børn, som forbindes med fjernelse af covid-19-restriktioner og øget cirkulation af luftvejssygdomme som influenza, RSV og mycoplasma.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har bedt Kina om at dele data om luftvejsinfektionerne og følger situationen nøje. ECDC, den europæiske sundhedsmyndighed, har også fokus på udviklingen i Europa og Danmark.