FREDERICIA

En sejlads på 5000 kilometer for at kaste lys på PTSD

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Tre PTSD-ramte politibetjente og en krigsveteran ror ca. 5.000 km tværs over Atlanterhavet ved Worlds Toughest Row 2026 for de danske politibetjente, der er kommet til skade i tjenesten

Der er længe til 2026, men allerede lørdag den 14. december 2024 skal der ros fra solopgang til solnedgang. Hele Fredericia er indbudt til at komme forbi, se båd, mandskab og få en snak.

Det bliver ikke de sidste åretag der skal tages, inden det for alvor går løs, når kaptajn og mandskab skal krydse Atlanterhavet for deres egen skyld, men også for alle dem de efterlader i Danmark, og som kæmper med PTSD fra deres tid i forsvaret eller politiet.

Forberedelserne til turen fra solopgang til nedgang fra lystbådehavnen sker med hjælp fra Fredericia Sejlklub, der låner holdet lokaler til forberedelserne.

En båd, en kvinde, tre mænd og blind passager

Som blind passager følger PTSD med, og om turen over Atlanten medfører at PTSD kastes over bord, er da et håb. Men kan den enkelte lære at tackle PTSD under så ekstreme forhold, er der måske en chance for et udholdeligt liv, når benene igen sættes på dansk jord.

Holdet der tager en for det helt store hold

Kort og godt har de alle fire et ekstra navn: Bamsen, Tigerdyr, Digter og TF. Måske er det sigende kærlighedsnavne, men der skjuler sig også rigtige navne bag:

Mikkel Fredensborg Schmidt “Bamsen” er 37 år, og skibets kaptajn, og har taget turen i 2019.
“Holdets kaptajn er født og opvokset i Fredericia og har altid haft en stor kærlighed for havet. Han har altid følt sig rigtig godt tilpas på vandet, og da vennerne købte deres første knallert, så købte Mikkel sin første båd. Mikkel har altid gerne ville ud og se verden, hvorfor han tilbage i 2005 startede ved militæret i Aalborg som soldat.
– Det første jeg så, var en 21 tons tung ambulance, og jeg tænkte straks at sådan en, ville jeg gerne køre en dag.
12 måneder senere blev Mikkel sendt i krig første gang, og han kørte nu i den 21 tons tungeambulance, som han så på sin første dag i Aalborg. Efter tre udsendelser til Afghanistan og en udsendelse til Irak, og mange hårde missioner som medic, fik Mikkel i 2017 diagnosen PTSD, som han har kæmpet med lige siden. I 2019 gennemførte han World’s Toughest Row med holdet Row For Veterans på 37 dage, 11 timer og 32minutter. Han tabte sig 17 kg på rejsen.” 

Mikkel Fredensborg Schmidt “Bamsen” efter turen i 2019. Privatfoto.

Er i dag ansat ved forsvaret på UMAK (UndervisningsMAterielKommando) i en fleksjobstilling på nedsat tid.

Claus Fey, “Tigerdyr” er 43 år.
“Claus er født og opvokset i Fredericia, og har længe haft en stor passion for bjergene. Herunder særligt alperne i Østrig, hvor han hvert år er nede og bestige bjerge.
– Jeg føler en enorm frihed, når jeg færdes i bjergene.
Den samme følelse finder Claus, når han er ude på vandet hjemme i Danmark. Claus blev ansat i politiet i 2004 og har været meget dedikeret i sit arbejde. Han arbejdede i mange år med bekæmpelse af organiseret kriminalitet. Men et forhøjet alarmberedskab over for lang tid, samt flere livsfarlige og traumatiserende hændelser gjorde, at Claus nu har fået konstateret PTSD. Det betød afskedigelse fra politiet i 2023.”

Claus Fey, “Tigerdyr”. Privatfoto.

I dag laver han flere frivillige arrangementer for Thin Blue Line Denmark, bl.a. Paddle For a Purpose og Mit Bjerg.

Christian Rosenberg, “Digter” er 49 år og den ældste på turen.
Christian er født og opvokset i Aarhus og Odder, hvor naturen altid har været et omdrejningspunkt. Specielt havet som windsurfer og kitesurfer i hans unge dage. I dag finder han i naturen den bevidsthed og vågenhed, der skal til for at skabe en form for balance i livet. Christian startede i politiet i 1998, hvor kærligheden altid har været til livet på gaden. Livet i samfundet. Christian har altid gået til politiarbejdet med fuld dedikation og en åbenhed, der førte til 18 fantastiske år, der desværre sluttede alt for tidligt. Men med masser af oplevelser og erfaringer med videre i livet. Efter 18 år i dansk politi, hvor han var ude for flere alvorlige hændelser, fik Christian konstateret PTSD og blev afskediget.

Christian Rosenberg, “Digter”. Privatfoto.

Arbejder i dag på nedsat tid som idrætslærer og skriverdigte i sin fritid om sit tidligere liv i politiet.

Trine Frederikke Roes, “TF” er 40 år.
Trine er født og opvokset i Ishøj. Allerede som 19-årig blev hun mor første gang, og kort tid efter fulgte datter nummer to. I 2005 var Trine alene med to små børn, og stod uden uddannelse. En fagperson i netværket opfordrede til at søge ind politiet. Hun trænede hårdt og målrettet og startede i politiet i 2007 – 1 år efter hun havde født datter nr. 3. Desværre blev karrieren for kort, da Trine og hendes makker kørte galt under udrykningskørsel. Selv om uheldet var lille, var konsekvenserne store, og i 2015 blev Trine afskediget fra politiet på grund af PTSD, piskesmæld og kronisk hjernerystelse. Herfra startede en rejse tilbage til livet.

Trine Frederikke Roes, “TF”. Privatfoto.

I dag er hun foredragsholder og laver frivilligt arbejde for Thin Blue Line Denmark og Landsforeningen for PTSD.

Dansk Politi har kun én løsning på PTSD: UD!

Politifolk bør ikke være ringere stillet end andre med en PTSD-diagnose. Det er ikke fair over for de mange kolleger, der hver dag står i forreste linje for at skabe tryghed og passe på os alle sammen.” lyder det fra Politiforbundets formand Heino Kegel, med henvisning til den aftale der er indgået for forsvarets personel. Her er politiet efterladt på perronen, og aftalen om “både omvendt bevisbyrde om sygdommens opståen”formodningsregler”, og tiltag som flere og bedre tilbud til behandling – også for den PTSD-ramtes familie.

Heino Kegel. Forbundsformand for Politiforbundet.
Foto: Politiforbundet.

Uanset om man udvikler PTSD af hændelser oplevet i Danmark eller i udlandet, bør der ikke være så stor ulighed i, hvilken hjælp man kan få efterfølgende. Politifolk bør ikke være ringere stillet end andre med en PTSD-diagnose. Det er ikke fair over for de mange kolleger, der hver dag står i forreste linje for at skabe tryghed og passe på os alle sammen. Det kan vi gøre bedre, mener forbundsformanden.

Turen koster!

Sådan en tur er bestemt ikke gratis, og derfor vil der med starten i Sandal på lørdag være arrangementer forskellige steder, for at samle penge sammen. Holdet er så heldige, at der allerede nu er sponsorer der støtter op om projektet.

Det vigtigste er dog, at gøre opmærksom på udfordringerne med PTSD som rammer politiet og forsvaret.

Fakta om projektet og holdet
Ocean Rowing Team deltager i World’s Toughest Row Atlantic 2026 – en af verdens mest krævende sportsbegivenheder. Holdet består, som nævnt længere oppe, af fire veteraner, hvoraf tre har PTSD som følge af en karriere i politiet, og én er PTSD-ramt efter udsendelse med det danske forsvar.

Målet? At ro tværs over Atlanterhavet for at skabe opmærksomhed om PTSD blandt danske politibetjente og støtte arbejdet i Thin Blue Line Danmark, som hjælper politibetjente med PTSD. Vi søger nu en frivillig, der kan styrke vores kommunikation og skabe engagement på tværs af vores digitale platforme frem mod race-starten i december 2026.

Christmas Challenge 2024. Foto: Ocean Rowing Team Thin Blue Line Denmark

OCEAN ROWING TEAM THIN BLUE LINE DENMARK hjemmeside og Facebook er man velkommen til at tilmelde sig lørdagens arrangement, så der er hjemmelavede æbleskiver nok, oplyser “Bamse” til DanmarkC TV.

DanmarkC TV følger projektet i artikler og TV indslag.

Tak til Ocean Rowing Team Thin Blue Line Denmark for fotos, grafik og tekst fra hjemmesiden.