Kort Nyt

Elpriserne stiger igen. Her er fem gode spareråd

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Genindførelsen af statslige elafgift på 87 øre/kWh fra den 1. juli er med til at gøre el dyrere

Efter en periode med relativt lave og stabile elpriser i 2023, har den seneste tid vist en stigning i markedsprisen på elektricitet. Denne uge har været særlig bemærkelsesværdig, da den gennemsnitlige markedspris på en kilowatt-time (kWh) var over en krone både onsdag og torsdag. Dette markerer første gang siden begyndelsen af april, at prisen har nået dette niveau.

Genindførelse af statslig elafgift

Tilføjelsen af den statslige elafgift på 87 øre/kWh fra den 1. juli har også haft en mærkbar indflydelse på forbrugernes elregninger. Selvom prisen stadig er langt fra de høje niveauer set under energikrisen i 2022, er det en udvikling, der vækker bekymring.

Der er penge at spare

Mads Brøgger, direktør i Norlys’ energiforretning, udtaler: “Der er penge at spare, hvis du som forbruger holder fast i de gode vaner, vi fik under energikrisen og måske får føjet flere til. Hvis vi alle sparer på energien, falder efterspørgslen efter energi, og det er med til at holde priserne nede og giver i sidste ende en billigere regning.”

Råd til forbrugere

I lyset af den seneste udvikling i elpriserne, anbefaler eksperter, at danske forbrugere fortsætter med at fastholde og udbygge de energibesparende vaner, de har erhvervet sig under energikrisen i 2022. Ved at reducere efterspørgslen efter energi kan man bidrage til at holde elpriserne nede og i sidste ende spare penge.

Han har en række tips til gode besparende energivaner, som du måske ikke kendte i forvejen:

 1. Hold snor i dine opladninger. 
  Det kan virke smart, at din smartphone, løbeur eller powerbank trådløst kan oplades på farten eller på natbordet, mens du sover. Men i realiteten kræver trådløs opladning op til 50 procent mere strøm end opladning med et kabel. Et godt råd er derfor at holde snor i opladningerne – så holder du nemlig også kortere snor i forbruget.
 2. Fnug i filteret øger forbruget
  Der florerer mange gode råd til en strømbesparende tøjvask. Men vidste du, at fnugfilteret i tørretumbleren også er et godt sted at spare? Hvis dit filter er fyldt med fnug, kan det øge forbruget med over 10 procent på grund af den forlængede tørretid. Et godt tip er derfor at rense filteret enten før eller efter hver tørring.
  En anden simpel vane er at centrifugere tøjet først. Tørrer du tøj ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger tre gange om ugen, kan du årligt spare 140 kWh. Det svarer til omtrent 770 kroner.
 3. Overvej hvordan du streamer film og serier
  Selvom det gør et betydeligt indhug i det årlige forbrug, nyder langt de fleste af os at streame gode serier og film. Du kan dog spare helt op til 95 procent strøm, hvis du streamer via et Chromecast eller Apple TV i stedet for PlayStation eller Xbox.
 4. Et varmt tip til at spare på strømmen
  Dit strømforbrug stiger med 5 procent for hver grad, temperaturen falder i dit køleskab eller fryser. Det kan derfor godt betale sig at tjekke, om dit køleskab og fryseren er indstillet optimalt. Den helt rette balance mellem holdbar mad og et fornuftigt strømforbrug er 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren.
 5. Sæt låg på forbruget
  Du kan roligt bruge mindre vand og stadig sikre dig, at dine kartofler, æg og grøntsager bliver kogt ordentligt. Ved at bruge mindre vand, kan du spare hele 30 procent hver gang, du forbereder dine måltider på et elektrisk komfur. Skal du spare ekstra, når du koger vand, kan et låg på gryden desuden halvere strømforbruget.

Kilde: Nordlys.dk