FREDERICIA

Elbokøkkenet tester miljøvenlige bakker af genbrugsplast

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

De nye miljøvenlige bakker i forsøget er lavet af 80% genbrugsplast

Fredericia Kommune har med Vision 2033 valgt at stille sig i spidsen for en omstilling til nye, grønne og bæredygtige principper. Det gælder også i forhold til genanvendelighed og affaldssortering, lyder det i en pressemeddelelse.

Elbokøkkenet, som årligt bruger ca. 500.000 bakker til madlevering til deres kunder i Middelfart, Haderslev, Kolding og ikke mindst Fredericia, ser nu på mulighederne for at bruge mere miljøvenlige bakker. De nuværende bakker, både sorte og hvide, indeholder tilsatte farvestoffer, som er skadelige for miljøet. Og det giver god mening at se på et alternativ, mener formand for Elbokøkkenet, Cecilie Roed Schultz:

– Der bliver brugt ca. 500.000 bakker hos Elbokøkkenet om året, så det giver rigtig god mening at kigge på, om der var en mere miljøvenlig bakke, vi kunne bruge i stedet for og dermed skåne miljøet både i produktionen og i affaldssorteringen, siger Schultz.

Da kunderne har været meget glade for de hvide bakker, så bliver de nye bakker taget i brug i en prøveperiode, der varer indtil april næste år. Det er for at give kunderne mulighed for at vænne sig til de nye bakker.

– Der sker rigtig meget på området, og med de nye bakker kan vi helt klart skåne miljøet, men vi forsøger også at være ny-skabende og give kunderne lidt nyt at kigge på i køleskabet samtidigt med, at vi skåner miljøet, siger Heidi Persson Schmølz, leder af Elbokøkkenet.

Indtil april 2024 vil Elbokøkkenets kunder modtage bakker i “dagens farve”, det kan gå ud over madens præsentation, men hverken kvalitet eller smag lider overlast – og så er bakkerne gode for miljøet. Foto: privatfoto

Elbokøkkenets nuværende sort-hvide bakker belaster miljøet på grund af tilsatte farver. De nyintroducerede bakker er unikke i den forstand, at de ikke har nogen tilsat farve og er lavet med 80% genbrugsplast. Dette betyder, at kunderne nu vil modtage mad i “dagens farve” bakker.

Mad spises også med øjnene, og det kan give udfordringer med de nye bakker, da farverne gør at måltidet i bakken måske ikke altid præsenteres bedst muligt.

– Vi kommer ikke udenom, at vi også spiser med øjnene. Vi skal ikke ud i en situation, hvor borgerne spiser mindre. Seniorrådet pegede på i deres høringssvar, at bakkefarverne måske kan fører til, at flere vælger at anrette deres mad på deres eget service, i stedet for at spise af bakken, så det kunne man jo håbe, siger Cecilie Roed Schultz om de nye bakker i pressemeddelelsen.