
Dykkere støbte under vandet ved Havneterminalen

Kajkanten blev renoveret ved havneterminal
En kajkant skal være solid. Og den skal efterses og vedligeholdes, så den forbliver at være solid i al slags vejr. Således også kajen på Crossbridge Energy havneterminalen i Fredericia.
Den er netop ved at gennemgå en renovering, og den måske vanskeligste del af denne renoveringsopgave har været at støbe en ny kajkant. For der er nemlig blevet støbt under vand mellem de store sten, som er fundamentet for kajanlægget nede i det dybe vand, oplyses det i en pressemeddelelse.
Dykkerne hoppede derfor i vandet for at føre en arm fra en stor betonkanon. Vandet var 4 grader varmt, hvorfor der hele tiden blev pumpet varmt vand ned i dykkerdragterne, så dykkerne kunne arbejde på 11 meters dybde.

Med jævne mellemrum skiftede dykkerne plads, og i alt fem dykkere var således klar til at løse opgaven sammen med alt personalet på land, der sørgede for beton, radiokontakt, sikkerhed og meget mere.
At støbe under vand er en forholdsvis kompliceret opgave, da betonen skal størkne for at opnå den styrke, der skal til for at modstå bølger og strøm i Lillebælt. Der blev i øvrigt støbt 50 til 90 kubikmeter i timen det døgns tid, som hele processen varede. Det vil sige, at der kom en ny beton-lastbil med friske forsyninger for hver 10-15 minutter.





Støbearbejdet er en del af det forebyggende vedligeholdelsesprogram, som Crossbridge Energy har for hele området. Forbipasserende vil således de seneste uger og måneder have bemærket, at der er blevet læsset mange store sten af på stedet. Disse sten er blevet brugt til at bygge hele fundamentet for terminalområdet op igen nærmest Esplanaden, hvor eksempel store krydstogtskibe lægger til kaj.
Crossbridge Energy Havneterminalen er det måske mest travle sted på havnen, hvor der hver måned er 20-30 tankskibe til kaj. Det tager typisk 18 til 36 timer at laste eller losse et tankskib. Tankskibene kan være op til 275 meter lange og stikke maksimalt 15 meter. Havneterminalen er forbundet med raffinaderiet via rørledninger, hvor produkter og råolie kan pumpes begge veje.