112

Dykker forsvundet på Lillebælt – her er hvad der gik forud

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det var tydeligt, han drev med ret stor fart, forklarer et vidne til DanmarkC TV

Det var en erfaren dykker, der slog alarm lørdag den 27. maj 23 ved 15-tiden, og som medførte det store beredskab blev sat ind for at finde en forsvundet dykker. Vidnet ønsker ikke sit navn nævnt, men DanmarkC TV er bekendt med navnet.

Vidnet opholdt sig ved Snoghøj i forbindelse met sit eget dyk, og står efter dykket på stranden og taler med andre, da en SMB dukker op på Lillebælt. SMB er en orange dykkerbøje. Derefter kommer en dykker op, og kigger rundt – sikkert for at orientere sig.

Vidnet gør det internationale tegn for “er du OK?”, og reglerne for dykkere er, at man skal svare, og helst med tegnet “ja, jeg er OK”. Der kom ikke noget svar, og vidnet gentog tegnet mange gange, men uden at få svar.

Derefter var vidnets oplevelse, at dykkeren vender ryggen til vidnet og prøvede at finde ud af, hvor han/hun var ved at drive hen. Det var tydeligt, dykkeren drev med ret stor fart.
“Så går han ned igen,” forklarer vidnet, “og man kan se på bøjen, at det bare går hurtigt med at drive afsted. Der er virkelig strøm. Det er også ét af de steder hvor det virkelig spidser til.”
Lidt efter kommer dykkeren op igen, og ser ind mod land. Det er tydeligt for vidnet, at dykkeren har fokus på, at det er dér han skal hen: Ind i land!

Så går dykkeren ned igen, og hiver langsomt bøjen med ned. Her virker SMB bøjen som et drivanker, og dykkeren har utvivlsomt foldet den sammen ved at lukke luften ud af den. “Det er standardprocedure,” forklarer vidnet, “og proceduren er, at når al luften er ude går man til bunden, og starter med at kravle på bunden for at komme i land. Det vil en standarddykker gøre.”

Dykkeren kommer bare ikke op! Efter aftale med de andre, kører vidnet om til den nye Lillebæltsbro. En tur på ca. et-to minutter. Formålet er, evt at kunne finde en med en båd, der kan sejle hen og tage dykkeren op. Der er ingen både, men desværre heller ikke nogen dykker eller markeringsbøje (SMB). Og dykkeren er heller ikke kommet op.

Det er utænkeligt, at dykkeren er svømmet mod strømmen – altså mod den gamle Lillebæltsbro. Efter en hurtig overvejelse ringede vidnet 112.

Den var kraftig strøm kl. 15, hvor dykkeren sidst blev set. Grafik: FCOO.dk

Helikopteren var hurtigt i området, da den i forvejen var rekvireret til den forsvundne kajak sejler ved Bøgeskov Strand (som lykkeligvis er kommet helskindet i land). Vidnet kører tilbage til udgangspunktet ved stranden, for at sikrer sig, at dykkeren ikke er kommet op alligevel. Dér opholder sig andre med picnickurve, og de kan bekræfte, der ikke er kommet en dykker op.

Vidnet mener ikke, det på nogen måde kan tænkes, at dykkeren er “gået i land”. Der er dog en svag mulighed for, at en båd kan have samlet dykkeren op, som ved et almindelig båddyk. Det der taler imod denne mulighed er, at vidnet ikke har set nogen både i nærheden, da vidnet så dykkeren gå ned igen. Og fra båden kan dykkeren jo heller ikke ses, når han er ned på bunden, og bøjen ikke er oppe ved overfladen.

Lillebælt er farlig at dykke i, forklarer vidnet da DanmarkC TV spørger. “Der er altid nogen der dør her hvert år. Også erfarene dykkere! Fordi strømmen er så drilsk.”
Vidnet fortæller, at bare ud til den første bropille ved den nye bro, kan strømmen skifte fire gange – og den kan være utrolig stærk. “Du skal vide have du gør, for ellers bliver du grebet af strømmen.”, forklarer vidnet. Derfor skal man også tænke på, at have godt med ilt med til dykket.

Der er ikke noget krav om, at en dykker giver besked til nogen når et dyk påbegyndes, og når man er kommet i land. Derfor vil der kunne gå noget tid, inden pårørende undrer sig, og evt. kontakter politiet.

Ordforklaring: Hvad betyder SMB?
Surface marker buoy (SMB).
En SMB bøje kan du se her. (Det er en erhvervsside, som DanmarkC TV ikke har nogen tilknytning til)