Kort Nyt

DM i Skills kommer til Fredericia i 2023

Af DanmarkC TV

Fredericia har fået overdraget stafetten til DM i Skills 2023

DM i Skills afholdes i februar 2023 i Fredericia, hvor målet blandt andet er at sætte fokus på alle de spændende og vigtige erhvervsuddannelser, som de unge kan vælge imellem. Lørdag d. 30. april fik Fredericia overrakt stafetten fra dette års arrangører i Høngved Kalundborg

DM i Skills er både en demonstration af erhvervsfagene, hvor besøgende kan komme helt tæt på og prøve, mærke og føle de forskellige fag – og det store årlige danmarksmesterskab for elever på erhvervsuddannelserne, hvor de dygtige deltagere viser deres skills (evner) frem og konkurrerer om at blive landets bedste inden for deres fag. Derudover står en række virksomheder på deres stande og er klar til at snakke med de unge om deres muligheder, hvis de vælger en erhvervsrettet uddannelse.

”Fredericia ser meget frem til at være vært for DM i Skills 2023.Det er et unikt udstillingsvindue for de erhvervsrettede uddannelser og for virksomheder, der gerne vil rekruttere unge til deres fag. Der kommer til at være et væld af spændende aktiviteter, som forhåbentlig tiltrækker en masse nysgerrige besøgende både fra lokalområdet og hele landet. Vi plejer med stor succes at sende skoleelever fra Fredericia af sted, når DM i Skills afvikles i andre kommuner, så jeg håber, at landets øvrige kommuner vil bakke op og sende deres elever til Fredericia i 2023, så de unge får mulighed for at få indsigt i erhvervsfagene. Vi glæder os virkelig til at byde alle velkommen”, fortæller Steen Wrist, borgmester i Fredericia Kommune, der lørdag var i Skill City i Høng for at få overdraget stafetten.

DM i Skills løber af stablen i MESSE C d. 2.-4. februar 2023, og indtil da vil stafetten stå synligt fremme på rådhuset for at minde om, hvor vigtige de erhvervsrettede uddannelser er. Ud over stafetten fik Fredericia også titlen som danmarksmester med hjem efter afslutningen på DM i Skills 2022. Frederik Dahl Kahlet, som er i lære i Forsvaret ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia blev nemlig kåret som Danmarks bedste mediegrafiker efter tre intense konkurrencedage.

Flere skal tage en erhvervsuddannelse 

Det kræver godt netværk og samarbejde, når man har en ambition om at øge opmærksomheden omkring de erhvervsfaglige uddannelser. Det gælder også, når et så stort arrangement som DM i Skills skal afvikles. Derfor var blandt andet formand for Fredericia Håndværkerforening Michael Kristensen også med i Høng. 

”Vi vil gerne være med til at styrke og understøtte det arbejde, der er i gang i forhold til at få de unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi har brug for, at alle unge – både drenge og piger – ved, hvad de har af muligheder inden for de forskellige fag. Som optakt til DM i Skills afholder vi blandt andet aktiviteter målrettet piger for at vise dem, at de sagtens kan finde en plads og passe ind i en erhvervsfaglig branche eller i et håndværksfag”,fortæller Michael Kristensen.

DM i Skills er en del af projektet ”I got skills”, der har til formål at skabe øget fokus på erhvervsuddannelserne i Fredericia Kommune. Projektet har fem indsatsområder, der blandt andet tager udgangspunkt i ”det kønnede uddannelsesvalg”, der fremmer ligestilling i erhvervsfagene. Derudover er der eksempelvis ogsåfokus på ung-til-ung, forældrene, virksomhederne og vejledningsindsatsen.

”Vi har en politisk ambition om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor er det fantastisk, at Fredericia er vært for DM i Skills i 2023, så byens unge på tæt hold kan opleve alle de mange muligheder, der er for dem. På den måde får de et mere konkret grundlag at træffe deres valg ud fra. Samtidig bliver der sat en masse aktiviteter i værk frem mod februar 2023, hvor vi blandt andet har særligt fokus på ung-til-ung, voksen-til-ung og på at inddrage forældrene fx ved at invitere til Åbent Hus-arrangementer rundt på uddannelsessteder og i virksomheder”, fortæller Pernelle Jensen, formand for Unge- og Uddannelsesudvalget. 

Udvalget var også var repræsenteret ved DM i Skills i Høng, da næstformand Vibe Dyhrberg Nielsen havde taget turen fra fæstningsbyen for at bakke op om arrangementet.  

”DM i Skills er en unik oplevelse – selvfølgelig for de unge som konkurrerer, men også i høj grad for alle dem, som trænger til at se, at erhvervsuddannelser ikke bare er noget med beskidte hænder og nedslidning af kroppen. Når vi får mulighed for at komme helt tæt på og prøve, mærke og føle de forskellige fag, så oplever vi også de unges begejstring og stolthed. Jeg deltog selv med FOA ved DM i Skills i 2013, og der er sket rigtigt meget siden. Jeg vil opfordre alle forældre til at tage med de unge ud og opleve DM i Skills i MESSE C til februar – så er det også lettere at tage en kvalificeret snak om uddannelsesvalg hen over aftensmaden”, fortæller Vibe Dyhrberg Nielsen, næstformand forUnge- og Uddannelsesudvalget.

DM i SKills har været afholdt siden 2011, og hvert år er det en ny kommune/region, der er vært. Formålet er dels at eksponere erhvervsuddannelserne på en positiv måde, dels at give eleverne fra erhvervsuddannelserne mulighed for at konkurrere mod ligesindede og udvikle sig – og måske ikke blot blive danmarksmester i deres fag men på sigt også deltage i internationale konkurrencer.

Bæredygtighed og grøn omstilling i fokus

Mange relaterer muligvis erhvervsfagene med tung transport og osende fabrikker, men sådan er det ikke nødvendigvis. I Fredericia Kommune er der nemlig stort fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, og det kan man blandt andet se ved, at Fredericia er en del af projektet Cirkulære Byer, hvor man kigger på løsninger på fremtidens bæredygtige byer – uden affald og hvor alt er designet og bygget i genanvendte materialer, og hvor borgerne let kan dele, leje og bruge ressourcer igen og igen. Dette kobles også til erhvervsuddannelserne.

”Vi ved, at rigtig mange mennesker efterhånden har en holdning til bæredygtighed og grøn omstilling, og det gælder også for de unge, der er på vej i uddannelse. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi har øje for netop det, når vi ønsker at tiltrække elever til vores uddannelser og medarbejdere til jobs i de faglige erhverv. Det er fremtiden! ”, fortæller Kristian Bendix Drejer, der er erhvervsdirektør i Business Fredericia.

Ved prisoverrækkelsen i Høng talte statsminister Mette Frederiksen også om netop vigtigheden af, at de unge tilegner sig viden og færdigheder inden for de fag, som er med til at gøre en vigtig forskel i forhold til bæredygtighed og den grønne omstilling.

Fakta

DM i Skills har en tæt kobling til EUD-strategien i Fredericia Kommune, hvor man ønsker, at flere unge vælger samt gennemfører en erhvervsuddannelse. Der er blandt andet fokus på de unges trivsel og tilfredshed i forhold til deres uddannelse.

DM i Skills løber af stablen i MesseC d. 2-4. februar 2023. Der er gratis adgang alle tre dage.

DM i Skills 2023 afvikles i samarbejde mellem Fredericia Kommune, Trekantområdet Danmark, Region Syddanmark og en række andre samarbejdspartnere.