DanmarkC TV

Home FREDERICIA Det skal være nemmere at renovere facader og sætte skilte op i bymidten
Det skal være nemmere at renovere facader og sætte skilte op i bymidten

Det skal være nemmere at renovere facader og sætte skilte op i bymidten

0

En ny lokalplan, der skal gøre det nemmere at renovere facader og sætte skilte op i bymidten er på vej

Skiltning og facader i bymidten indenfor voldene er de seneste år blevet smukkere hjulpet godt på vej af bevaringsfonden. Den udvikling må ikke gå i stå, og derfor har By- og Planudvalget netop indstillet til byrådet, at en ny lokalplan sendes i høring. 

”Vi har de seneste år set mange gode eksempler på fornyelser og renoveringer og smuk skiltning, og denne udvikling vil vi gerne fortsætte sammen med bygningsejere, butikkerne og de erhvervsdrivende” siger Steen Wrist Ørts, formand i By- og Planudvalget og fortsætter: ”Med den nye lokalplan klæder vi dem bedre på til selv at kunne vælge løsninger, der samtidig respekterer bymidtens historiske udtryk og kvaliteter, som vi ønsker at bevare”. 

En hjælpende hånd

Lokalplan 328 – Facader og skilte i Fredericia Bymidte regulerer facader og skilte i bymidten indenfor voldene. Den skal erstatte lokalplan 164 – Facader og skilte i Fredericia Bymidte fra 1999.  Planen indeholder en bedre vejledning og modsat tidligere kan du nu læse, hvad der er tilladt. Det sparer tid hos både bygherre og administration, da det nu ikke er alle sager, der skal forbi kommunen og godkendes. Du skal dog fortsat søge om byggetilladelse, hvis projektet kræver det. 

”Målet med lokalplanen er at give bygningsejerne og de erhvervsdrivende et bedre udgangspunkt for at renovere og reklamere i tråd med den arkitektoniske helhed.  Reglerne er ikke blevet strammere, men den nye lokalplan indeholder en mere håndgribelig beskrivelse af, hvad der er tilladt, hvad der lægges vægt på og ikke mindst hvorfor”, siger Louise Thaysen Ravn, arkitekt i Fredericia Kommune. 

I den nye lokalplan skelnes der mellem bevaringsværdige og ikke-bevaringsværdige bygninger. Det betyder, at det nu kun er ejerne af bevaringsværdige bygninger, der er registreret med en SAVE-værdi fra 1-4, der fortsat skal have en godkendelse fra kommunen, hvis facaden skal ændres eller skiltet udskiftes.

Den nye lokalplan kommer på et tidspunkt, hvor udviklingen i Kanalbyen nu er så langt, at der er brug for en plan, der samler den gamle og nye bymidte ved blandt andet at skabe et sammenhængende udtryk i detailhandelsområdet. Lokalplanen giver samtidigt et bedre grundlag for at håndhæve reglerne for skilte i bymidten. 

Stadig sparring at hente 

Selv om den nye lokalplan lægger op til, at der bliver mindre behov for kontakt med kommunen, så er der fortsat sparring og vejledning at hente. 

”Du er fortsat meget velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om noget. Det kan være farvevalg eller materialer. Det ændrer en ny lokalplan ikke på” , afslutter Louise Thaysen Raun, arkitekt i Fredericia Kommune.