Home SAMFUND Det er “COOL UDEN RØG”
Det er “COOL UDEN RØG”

Det er “COOL UDEN RØG”

0

 

Fredericias folkeskoleelever er ’Cool Uden Røg’:

Folkeskolerne i Fredericia har sat fut under kampagnen ’Cool uden røg’, som sætter fokus på, at unge ikke begynder at ryge

Den 1. august 2019 startede X:IT op på alle Fredericias folkeskoler. X:IT er et undervisningsmateriale, der har fokus på en forebyggende og sundhedsfremmende indsats over for børn og unge i folkeskolerne. ”Cool uden røg” er en del af undervisningen på 7. årgang.

”Man behøver ikke at ryge for at være en del af fællesskabet. Det er det budskab, som jeg håber, at eleverne i 7. klasse tager med sig efter at have arbejdet med fotokonkurrencen ’Cool uden røg’. Kampagnen er et godt redskab, der kan være med til at forebygge, at de unge begynder at ryge. Vi skal have deres øjne op for, at identitet og fællesskab ikke er hægtet op på, om man ryger eller ej”, siger Ole Steen Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget.

I år har Tilde, Sofie og Jacob fra 7. C. på Fjordbakkeskolen vundet Fredericias lokale konkurrence med deres billede, der blev præmieret med en biograftur for hele klassen. De tre vindere og deres klassekammerater blev overrasket med den gode nyhed midt i danskundervisningen mandag formiddag.

”Det er rigtigt fint, at der bliver sat fokus på emnet cool uden røg og rygning, for det kan man snakke med sin familie om, og man kan også påvirke sine venner”, fortæller de glade vindere Tilde, Sofie og Jacob fra 7.C på Fjordbakkeskolen.

Alle de billeder, der blev taget af elever fra Fredericias folkeskoler, deltog også i den regionale konkurrence, hvor der var mulighed for at vinde en oplevelse for hele klassen til en værdi af 5.000 kr. Her var Carl, Nanna, Valdemar og Mathilde fra 8.B på Erritsø Fællesskole afd. Bygaden med i opløbet, da deres billede var et af de fem finalebilleder i Region Syddanmark.

Forebyggende sundhedsarbejde på skoleområdet

X:IT er en del af det forebyggende sundhedsarbejde på skoleområdet og indgår som en del af årsplanen for Sundhed, Trivsel og Seksualitet for elever i 7-9. klasse. Forældrene bliver også inddraget, da det forebyggende sundhedsarbejde er på programmet til f.eks. forældremøder.

”Det er vigtigt, at vi sammen tager hånd om de unge, og forsøger at vise dem på rette vej. Det er både skolens og forældrenes ansvar. Men med kampagnen får vi også de unge til selv på banen, og det er jeg rigtig glad for. Her har de nemlig mulighed for at hjælpe og støtte hinanden, og ikke mindst vise vejen for fællesskaber, der ikke er hægtet op på identitet og rygning”, siger Susanne Eilersen, formand for Sundhedsudvalget.

Undervisningsmaterialet X:IT er udviklet af Kræftens Bekæmpelse med den primære hensigt at undgå, at unge tænder deres første cigaret. Herudover er der også andre hensigter, som for eksempel handler om flertalsmisforståelse, fællesskaber, miljø, samfundsforhold mv.

Fakta

  • Kirstinebjerg og Ullerupbæk distrikterne er røgfri i skole/ arbejdstiden.
  • Langt størstedelen af eleverne i 7. til 9. klasse ryger ikke. I 7.klasse ryger kun 5 pct. af eleverne hver dag, hver uge eller sjældnere. I 9. klasse er der flere, der ryger (18 pct. i alt, hvoraf de 5 pct. ryger dagligt.), men det er stadig langt de fleste, der ikke ryger i 9. klasse (82 pct.) Kilde: Kræftens Bekæmpelse.