Læserdebat

Der mangler ikke penge – der mangler fornuft!

Læserdebat af: John Rasmussen, medlem af Liberal Alliance

I et debatindlæg d. 22 september skriver Allan Pertti Frandsen, medlem af Socialdemokratiet, at regioner og kommuner er ved at spare velfærden væk, og at det er en skandale, at han ikke betaler topskat af samme årsag. Det synes jeg bliver lidt unuanceret.

Der mangler ikke penge. Der mangler fornuft! Danskerne betaler mest i skat verden. Det viser tallene ganske enkelt. I januar i år blev der f.eks. pludseligt fundet 52 mia. kr. ekstra i statskassen. Overskuddet i 2022 var 186 mia. Men vi får ikke det for pengene, som vi betaler for. Et af de mest grundlæggende elementer i velfærdsstatens eksistensberettigelse, er vores sundhedsvæsen.

Men vores hospitaler rangerer kun som 24. bedste ifølge et studie i The Lancet, hvor Schweiz (8. laveste skattestryk) er i top 3. At blive ved med hovedløst at kaste flere penge i velfærdsstaten er ikke løsningen. Når regionerne ansætter 660 administratorer, imens der bliver over 1000 færre sygeplejersker, mangler der ikke penge, men fornuft. Vores folkeskoler er heller ikke de bedste. Eller vores militær. Ellers vores miljø. Der er bare ikke en entydig sammenhæng mellem skattetryk og velfærd.

Hvis nogen gerne vil sige tak eller bruge flere penge på velfærdsstaten, ville jeg foreslå dem at indbetale mere i skat helt frivilligt. Det kan man dog desværre ikke længere, og årsagen er ret enkel. Ordningen blev afskaffet i 2012. Indtil da var dette ellers muligt, men omkostningerne til at administrere ordningen kostede mere, end man fik ind i frivillige betalinger. Alt i alt var der kun 350 indbetalinger via ordningen, som løb op i små 92.000 kr. Med andre ord er ekstra skat altså en ide, der er så god, at man kun rigtigt kan indføre den med tvang.

Lad os heller ikke glemme det ømme punkt ved topskatten, at den har et relativt dårligt provenu. Den nye socialdemokratiske model med en top-topskat er endnu dårligere. For nyligt kom det frem, at hvis et ganske lille antal udlændinge, der arbejder i Danmark, går over på forskerskatteordningen i stedet for at betale top-topskat, så ryger hele provenuet ud. Topskat er misundelsespolitik.

Skulle man alligevel sidde som privat og føle, at ens penge bedre kan tjene samfundet end en selv, så står det jo frit for at donere sine penge til velgørende formål eller at oprette et legat til værdigt trængende eller noget tredje. Det vil jeg da foreslå, at man i så fald gør.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv