Kultur

Danmarks mest skræmmende halloween-event åbner dørene på fredag

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Halloween-sæsonen er kommet – skal du skræmmes fra vid og sans til Dystopias haunted house?

Dystopia Entertainment i Vejle åbner dørene d. 25 september 2020 til årets horrorlabyrint: Dark Matter. Dette års tema er inspireret af H.P. Lovecrafts mystiske og kosmiske univers. De velkendte monstre, rebeller og vanvittige videnskabsmænd, som tidligere har skræmt tusindvis af modige deltagere, vender for 7. år frygteligt tilbage. Til Dark Matter-forestillingen bliver gæsterne revet ind i et mere forskruet univers end hidtil set, når de konfronteres med det skræmmende ukendte i mørket.

Dystopia afholder Danmarks mest skræmmende event, nemlig Dystopia Haunted House 2020 – Dark Matter. Omfavn halloween-ånden og få adrenalinet til at suse gennem kroppen, når du bliver jagtet af væmmelige væsner med motorsave gennem en labyrint af død og terror. Du får hovedrollen i din egen gyserfilm, hvor du interagerer med både skuespillere og miljø. Oplevelsen bliver mere intens end nogensinde før – for denne gang kan gæsterne ikke gemme sig, da grupperne kun er på op til tre personer.

Dystopia har arbejdet i døgndrift på kulisser, monster-dragter, teknik og effekter, som får hele oplevelsen til at komme sammen. Til dette års Haunted House bevæger vi os ind i et univers af kosmisk horror, som har oprindelse i H.P. Lovecrafts skrækindjagende og forundrende værker. Gæsterne bliver presset til det yderste, når der spilles på deres værste fobier.

“Man skulle ikke tro at skuespillerne havde lavet andet end Dark Matter hele deres liv, stor ros til dem og deres makeup. Samtidig stor ros til lyd, lys og effekter og generelt hele labyrinten. Jeg var helt i vildrede og troede flere gange at vi bare skulle gå i ring, men ak og ve, et nyt rum var lige rundt om hjørnet, med et nyt chok og en ny måde at skræmme mig på.” – siger Kim Serup Jensen, testpublikum til generalprøve d. 12. september.

“I forhold til vores tema i år, så er er ikke set noget lignende i andre haunted houses, så det bliver en original og unik oplevelse, du kun kan opleve her. Med alt hvad der sker i 2020, kan et haunted house, hvor du står til ansigt til ansigt med dystopien, være en måde at håndtere de følelser, man går og kæmper med i dagligdagen. Det kan være et frirum, hvor man kan eksperimentere med frygten i sikre rammer” – siger Jonas Vázquez Bøgh, Architect of Fear og medstifter af Dystopia.

“Hvorfor vil man med vilje betale for at blive skræmt? Det virker jo lidt paradoksalt at mange mennesker vil betale penge for at blive skræmt, men forskningen peger på at de fleste mennesker faktisk godt kan lide gys – og at der kan være positive effekter forbundet med at opsøge gyset. Eksempelvis kan en fælles gyseroplevelse bringe folk tættere sammen, og man kan også blive bedre til at håndtere frygt og angst hvis man konfronterer disse følelser i fiktionens verden”, siger ph.d. og horrorforsker Mathias Clasen.

KORT OM DYSTOPIA ENTERTAINMENT
Dystopia Entertainment har skræmt over 50.000 mennesker de sidste syv år. Sidste år nåede Dystopia til finalen i TV2s “Danmark Har Talent”. Dystopia er Danmarks-eksperter i skræk og

rædsel. De har specialiseret sig i horror-baseret, interaktivt totalteater med gæsten i centrum. Dette efterår har de bl.a. designet horror-oplevelser til Tivoli Friheden, FÆNGSLET og Odense Zoo.

SAMARBEJDE MED AARHUS UNIVERSITET
Samarbejdet mellem Dystopia og Aarhus Universitet gør begge parter klogere på gys og gru. Mathias Clasen forklarer at “fra et videnskabeligt perspektiv er Dystopia Haunted House ekstremt interessant, dels fordi gyset intensiveres – man bliver hovedperson i en skrækfortælling der udfolder sig i ens fysiske omgivelser – dels fordi vi som forskere kan få helt unikke data om frygt-adfærd ved at måle på gæsternes adfærd og fysiologi. Den slags data giver os enestående viden om gyset som fænomen, og om de psykologiske og biologiske mekanismer der er i spil”.

PRAKTISK INFO
Dystopia har indført en række tryghedstiltag som f.eks. mundbind, handsker og mindre grupper. Tryghedstiltagene indgår som en integreret del af fortællingen, så det underbygger den verden, gæsterne træder ind i.

Sted: Mørkedalsvej 28, 7100 Vejle.
Åbningsaftener (fredage og lørdage):
Scary: 25. og 26. september, 2., 3., 9., 10., 16., 17. oktober Intense : 23., 24., 30., 31. oktober, 6. og 7. november.

Billetpriser: Scary: 295 kr. Intense: 345 kr.

Billetter kan købes på: www.dystopia.dk/haunted-house/billetter/
Dystopia Entertainment åbner dørene til Dark Matter fredag d. 25 september og har åbent hver

fredag og lørdag indtil d. 7 november.

(Fotos: Jacob Papsø )