Kort Nyt

Dagens Korte Nyheder fra andre medier

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

DanmarkC TV bringer her et udsnit af nyheder fra andre medier

Mere end hver tredje butik solgte ulovligt til mindreårige

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen tirsdag. Det var første gang der blev brugt unge kontrolkøbere, som led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. 34 procent af butikkerne med alkohol-, nikotin- eller tobaksprodukter overtrådte aldersgrænserne.

I går havde Sikkerhedsstyrelsen premiere på den nye toårige forsøgsperiode, hvor styrelsen må gøre brug af unge kontrolkøbere til at føre tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker.

Nu er resultaterne af den første dag med de unge kontrolkøbere landet. Og det viser sig, at mere end hver tredje butik med alkohol-, nikotin- eller tobaksprodukter overtrådte aldersgrænserne.

Kriminelle snyder byggemarkeder for millioner – sådan kan du gardere dig

Danske Erhverv skriver: Flere sager om misbrug af CVR-numre til køb af byggematerialer på kredit er landet hos politiet, som nu advarer byggemarkeder og andre leverandører om en øget risiko for kreditbedrageri. Der er heldigvis måder at gardere sig.

Sådan undgår du kreditbedrageri  
Der anbefales at man er opmærksom på de fire nedstående punkter når varer sælges på kredit:  

  • Hold øje med ordrer, der afviger fra normalen  
    Hvis ordren kommer fra en ny kunde, eller adskiller ordren sig fra en eksisterendes kundes købsmønster, så er det særligt vigtigt at være opmærksom. Dette gælder særligt også, hvis ordrens indhold ikke matcher kundens virksomhed og gøremål.    
  • Tjek leveringsadressen  
    Hvis kunden ønsker at få varen leveret på en offentlig adresse, eksempelvis en parkeringsplads eller udenfor en byggeplads, kan der være tegn på svindel.  
  • Tag kontakt til kunden  
    Verificer ordren ved at ringe til den virksomhed, der er tilknyttet CVR-nummeret, som kunden har opgivet ved oprettelse af kreditten. Herunder skal man dog være yderligere opmærksom på, at svindlere kan oprette falske virksomhedshjemmesider og tilhørende mailadresser samt telefonnumre.  
  • Indfør godkendelse med MitID  
    Stil krav til nye kunder om validering med MitID eller MitErhverv, når der modtages ordrer afgivet på kredit. På denne måde kan man sikre, at man kender identiteten på kunden.  

Danskerne henter hvert år 650 millioner dåser i grænsehandlen: – Så er der ikke penge til købmanden

De Samvirkende Købmænd (DSK), udarbejdet en rapport om omfanget og konsekvenserne af den store grænsehandel.

Konklusionen er, at alene danskernes køb af dagligvarer i Tyskland og Sverige beløber sig til mindst otte milliarder kroner om året. Hvis den omsætning lå i de danske butikker, ville det skabe næsten 5.000 arbejdspladser i dagligvarehandlen.

Skatteministeriets egne tal viser, at grænsehandelen med dagligvarer lå på 5,3 milliarder kroner i 2022. Men rapporten fra DSK har flere tal med fra den svenske grænsehandel og inddrager erfaringer fra coronatiden, hvor lukkede grænser skabte voldsom efterspørgsel efter de klassiske grænsehandelsvarer i de danske butikker.

– Det er lidt for spændende, at grænsehandelen er nået op på så højt et niveau. Den buldrer derudaf efter coronaperioden, og vi kan se på tallene, at det er unge og gamle, københavnere, fynboer og jyder, der handler, siger Jannick Nytoft, direktør i De Samvirkende Købmænd.

Flere spritulykker på vejene

Stort set alle tager afstand fra spritkørsel. Alligevel sigter politiet hvert år omkring 6.000 personer for at køre med for meget alkohol i blodet.

Set over mange år er vi blevet bedre til at lade bilen stå, når vi har drukket alkohol. Men sidste år steg antallet af spritulykker, hvor personer kom til skade.

Så husk det nu: Aftal på forhånd, hvem der kører hjem – og sørg for alkoholfri øl eller drinks til chaufføren.

Vidste du, at:

  • Ni ud af ti spritbilister er mænd.
  • Der sker mange spritulykker om sommeren pga. de mange sociale sammenkomster.
  • Midt- og Vestjylland ligger i top, når man ser på, hvor der sker flest alvorlige spritulykker.
Sidste år skete der en stigning i antallet af alvorlige spritulykker. Foto: Rådet for Sikker Trafik.

Red Barnet sender rekordmange børn og forældre på ferielejr

Aldrig før er så mange børn og familier i udsatte positioner på ferielejr med Red Barnet, som forventer at sende 1.300 børn og forældre afsted i år. For første gang arrangerer Red Barnets frivillige også særlige lejre for børn og familier på flugt fra Ukraine. 

Det er langtfra alle børn i Danmark, der har mulighed for at tage i sommerhus, på campingtur eller rejse sydpå med familien, når det er vinter-, sommer- eller efterårsferie. De har ingenting at fortælle deres venner, når de er tilbage i klasseværelset efter ferien. De føler sig anderledes og uden for fællesskabet.  

Derfor arrangerer Red Barnets frivillige kræfter i år ferielejre for 1.300 børn, unge og deres forældre på tværs af landet. Det er første gang nogensinde, at Red Barnet kan sende så mange børn og familier afsted på ferielejr. 

– Det er bekymrende, at efterspørgslen på feriehjælp er så stor. For det viser jo, at der er alt for mange familier herhjemme, som har det så svært, at de ikke har mulighed for at holde ferie med deres børn. I år er vi allerede siden januar blevet kontaktet af både private og fagpersoner som f.eks. socialrådgivere. Familier ringer eller skriver til os direkte flere gange om ugen for at høre, om de kan få plads til deres børn på en ferielejr, og vi bliver også ringet op af alt fra asylcentre til plejeforældre, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.  

Red Barnet forventer at sende i alt 1.300 børn, unge og forældre på årets ferielejre. Det er rekordmange deltagere. Omkring 400 frivillige er med. Foto: Red Barnet

Danmark fastholder pladsen blandt verdens 10 største sø­fart­s­na­tio­ner

Ny opgørelse viser, at Danmark fortsat befinder sig på top-10 over verdens største sø­fart­s­na­tio­ner. Konkurrencen er benhård, men lanceringen af et vækstteam for Det Blå Danmark giver yderligere forventninger om l, at Danmark også på sigt vil være at finde blandt de allerstørste sø­fart­s­na­tio­ner.

Det skriver Danske Rederier på deres hjemmeside tirsdag.