Home Læserdebat Cirkelbroen er noget bras
Cirkelbroen er noget bras

Cirkelbroen er noget bras

1

af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige. Byrådsmedlem i Fredericia. Gothersgade 20.

”De vigtigste kriterier er en solid konstruktion, der kan tåle stormvejr og dermed minimere driftsudgifterne”. Tro det eller ej! Sådan var kravet fra Fredericia kommune til Cirkelbroen d. 8. april 2016. 

Men på godt jysk fik vi noget bras. Noget bras til 10.000.000,- kr. der blev smadret af Lillebælt i vinteren 2017-2018. Uenighed om årsagerne til de omfattende skader blev ved en syns- og skønsforretning i tiden 2018 – 2019 fastsat til ” 20% udførelsesfejl, 60% projektfejl og 20 % tilsynsfejl”. Kære læser bemærk venligst, at bygherren – Fredericia Kommune – ikke fejlede. 

Som byrådsmedlem stiller jeg skarpt på de ”skæverter” der springer i øjnene. Cirkelbroen er en kæmpe skævert der ikke skal hvile i fred. Derfor søgte jeg d. 10. november 2020 om aktindsigt. 7. december 2020 dukkede sagerne op renset for navne og ”hemmelige” afsnit, men lugten af dårligdom er ikke til at tage fejl af. Jeg leverer fakta. Disse oplysninger er fakta, som er dokumenteret i aktindsigtsmaterialet. 

Det er tydeligt, at kvaliteten af cirkelbroen ikke står mål med at være en ”solid konstruktion der kan tåle stormvejr”. Sagen endte med et forlig båret igennem af ”husadvokaten Bech-Bruun fra København”. Jeg er ikke enig i forliget.

Der er graverende fejl og mangler i konstruktionen. Efterfølgende har Fredericia Kommune mod al fornuft betalt 1.046.250,- kr for en reparation der kun holdt til næste uvejr. 

Vi bestilte en bro der kunne tåle stormvejr, men vi fik en omgang bras. 

Forliget er godkendt af det kommunale Miljø- og Teknikudvalg med blandt anden fire Socialdemokrater ogEnhedslisten. Broen er udført med ”betydelige projekteringsfejl og en række udførelsesfejl”. Ved reparationen har det derfor været nødvendigt at bruge ”betydeligt kraftigere materialer, betydeligt flere materialer og dobbelt så mange pæle”. Men hvad rager det Fredericia Kommune? Vi ville have en bro, der kunne tage en storm. 

Efter reparationen og opgraderingen er broen fortsat noget bras der blev flået i stykker – igen – i en frisk østenvind i november 2020. Mon ikke broen skal ”forbedres” igen og regningen sendes til skatteborgerne. Det er stærkt kritisabelt. En skandale. Broen er repareret og venter nu kun på, der kommer en rigtig storm. Så kan vi vel få ryddet op en gang for alle. Men broen er smuk. Et vartegn og en stolthed, men også på alle måder helt hjælpeløs når Lillebælt viser tænder. Jeg vil have mest muligt for pengene. Jeg vil have transparens og retvisende tal. Jeg vil have ansvarlighed. Derfor holder jeg fast i sagen.