
Byggesager: Sagsbehandlingen steget fra 45 til 108 dage på ét år, men det er der rettet op på

Dansk Industri Byggeri har set på kommuners timepriser og sagsbehandlingstid for byggesager
Det er op til den enkelte kommune, om de vil tage penge for sagsbehandling af byggesager. Det gøres på timebasis, dog der er den regel, at prisen skal afspejle kommunens reelle omkostninger. Der må ikke tjenes penge på sagsbehandlingen.
Det er gratis at få behandlet byggesager i Fredericia.
I Middelfart er timeprisen 600 kr. og der er et gebyr på visse bygningstyper. I Vejle er timeprisen 739 kr., og i Kolding er er den helt oppe på 832 kr..
Timepriserne er gældende for 2023.
19 kommuner sagsbehandler byggetilladelser uden beregning
– De kommuner sender et positivt signal om, at hvis du vil bygge, bo og investere i vores del af landet, så klarer vi papirarbejdet gratis. Men selvom byggetilladelsen er gratis, skal ventetiden stadig være kort, og det kniber det desværre med i fx København og Fredericia, hvor ventetiden i gennemsnit er henholdsvis 178 og 108 dage. Lange ventetider kan aldrig kompensere for en gratis byggetilladelse, siger Anders Stouge, DI Byggeri.
Fredericia Kommune har længe haft fokus på tidsforbruget
I 2021 var byggesagstiderne på 45 dage, og nu steget til 108 dage i 2022. Politisk er der taget flere initativer, så sagsbehandlingstiden er “bragt væsentligt ned” forklarer den politisk ansvarlige, Christian Bro (A) til DanmarkC TV. Ansvaret ligger i Teknisk Udvalg hvor Christian Bro er formand.
– Det er en omorganisering af afdelingen i første omgang, hvor der er lavet teams hvor man samarbejder om byggesagerne. Før var sagen ved den enkelte sagsbehandler, der bare havde en sagsstak, hvor man nu er fælles i et team. Det har virket rigtig godt i forhold til at nedbringe sagsbunkerne, forklarer Christian Bro.

– Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi tidligere har været plaget af nogle langtidssygemeldinger, og derfor også færre medarbejdere. Ved eventuelle sygemeldinger nu, forsætter arbejdet i teamet. Før var det selvfølgelig ikke sådan, at sagsstakken bare lå stille, når der var en langtidssygemelding, men det var så en leder der skulle se den igennem, og fordele til andre medarbejdere. Når man arbejder i teams dækker man jo hinanden af på en anden måde, uddyber Christian Bro.
– Bundlinjen på sagsstakken er, at der er rettet rigtig godt op på det allerede nu, slutter Christian Bro.
DI Byggeri opgør sagsbehandlingstiderne igen om et år.