Politik

Borgmester Bro: “Vi må tilbage til klassisk budgetforhandling” – borgerligt nej til sparekatalog

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

“Vi har budgetseminar om et par dage, og så tænker vi, at der har vi et et bud på hvordan vi så kommer videre” lyder det fortrøstningsfuldt fra Christian Bro i en tid hvor Forvaltningsloven testes

Det kræver nok en højere uddannelse i Forvaltningslovens og de juridiske spidsfindigheder, at forstå hvad der foregår på Rådhuset i disse uger. I dag stemte de borgerlige nej til det samlede sparekatalog, mens borgmesterens parti sammen med ved venstrefløjen undlod at stemme. Karsten Byrgesen er ikke repræsenteret i Økonomi- og Erhvervsudvalget, som I dag sender det ikke vedtagen sparekatalog videre. Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti har 4 stemmer i Økonomi- og Erhvervsudvalget, mens Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har fem stemmer.

Opgaven til politikerne er barsk, men enkel: Der skal i budget 2025 spares 44 millioner kroner, og fra og med 2026 og årene frem er det i omegnen af 88 millioner kroner.

Måden forhandlingerne er tilrettelagt på, er aftalt internt mellem politikerne, men nu får “processen” skylden.

Borgmester Christian Bro er i centrum for forhandlingerne

“Vi skal jo have et budget, og der er nogle rimelig stramme rammer at lægge budget under. Må jeg bare sige det som det er: Det ændrer sig jo ikke fordi processen ikke har været helt, som vi havde håbet. Og jeg tænker, at mon det ikke det ender med at vi vender tilbage til, så godt vi nu kan, til en klassisk budgetproces?”, og Christian Bro (A) og forsætter,

“Det er simpelthen nogle bundne opgaver. Vi skal forhandle os til et budget, og hvordan det så kommer til at tage sig ud, og hvor stort flertallet bag det bliver, må tiden vise.”, slutter borgmesteren

“Kan ikke se sig selv” og “konstruktive forhandlinger”

Lige nu, idag, er der ikke noget politisk flertal der støtter sparerforslagene. Peder Tind (V) beklager sig over processen i dag til DanmarkC TV, og fortæller der er flere spareforslag han ikke kan se Venstre i. Det samme gjorde Pernelle Jensen (V) i DanmarkC TV i lørdags. Og det gælder også Konservative og Dansk Folkeparti.

DanmarkC TV spurgte Ole Steen Hansen (A) om det ikke var for letkøbt bare at sende forslagene videre uden at tage stilling. “Jo, det kan du faktisk godt have ret i,” svarede Ole Steen Hansen DanmarkC TV’s journalist, og forsatte: “Det er faktisk også sådan jeg har det, men der er så megen usikkerhed, at det kan jeg ikke lade gå ud over børnene.”, fortalte Ole Steen Hansen om årsagen til at socialdemokraterne undlod at stemme i Børne- og Skoleudvalget.

Det er lykkedes at få flertal for sparekatalogerne i alle udvalg, med undtagelse af Senior- og Socialudvalget, samt Børne- og Skoleudvalget. Sådan så det ud til i dag, hvor det var i det magtfulde Økonomi- og Erhvervsudvalg der ikke var et flertal. End ikke byens borgmester kunne stemme for sin forvaltnings forslag.

Næste møde onsdag

Økonomi- og Erhvervsudvalget mødes igen på onsdag i mere afslappede omgivelser end rådhuset. Her er omgivelserne ‘Thansen Lounge’. Som punkt to vil politikerne beslutte, at

“Bilaget med spareforslag og udvidelsesforslag på Senior- og Socialudvalgets samt Børne- og Skoleudvalgets områder indarbejdes i det samlede materiale, der sendes i høring, og dermed erstatter kataloget i punkt 3 “Beslutningssag: Budget 2025-2028 – godkendelse af 1. behandlingsbudget”.

Herefter kan udvalgets medlemmer gå videre til næste punkt, hvor man beslutter “det tekniske budgetforslag godkendes – herunder at det efterfølgende danner grundlag for høringsprocessen og den videre politiske prioritering frem mod 2. behandlingen af budget 2025-2028.”

Og dermed er borgmester Christians Bro’s spådom om at vende tilbage til klassisk budgetforhandling allerede skruet sammen. Hvis Økonomi- og Erhvervsudvalget altså vedtager det?

Karsten Byrgesen, uden for partierne, er ikke med til onsdagens møde i følge dagsordenen.