Kort Nyt

Børne- og ungeråd overrækker klimaanbefalinger til Dansk Industri.

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Danske virksomheder skal tænke klimaforandringer og klimahandling ind i deres arbejde og huske børn og unge, når de træffer beslutninger. Det mener UNICEF Danmarks Nationale Rettighedsråd, der i dag har overrakt en række anbefalinger til rådgivningsdirektør i Dansk Industri, Kinga Szabo Christensen.

”Vi kan godt tale om klima og klimakrisen, men hvis virksomheder ikke producerer bæredygtige produkter, kan vi ikke selv tage et valg”. Sådan sagde 14-årige Magdalena, som er en del af UNICEF Danmarks Nationale Rettighedsråd, i dag til rådgivningsdirektør i Dansk Industri, Kinga Szabo Christensen.  

Hvert år udarbejder Det Nationale Rettighedsråd en resolution med opfordringer til, hvordan politikere, beslutningstagere, virksomheder og andre relevante aktører kan indtænke børns rettigheder i deres arbejde. I år opfordrer de til klimahandling. 

Miljøvenlig emballage og mindre rødt kød 

Et af rådets i alt 16 opfordringer lyder på, at virksomheder skal udlede mindre CO2 ved f.eks. at bruge mere miljøvenlige transportformer – både til transport af varer, men også ansatte skal benytte sig mere af offentlig transport og flyve mindre.   

Opfordringerne spænder fra at gøre det dyrere at flyve til at have mere grønt og mindre rødt kød i frokostbuffeten på arbejdspladserne. Det Nationale Rettighedsråd håber, at deres anbefalinger vil gøre det nemmere at prioritere klima og bæredygtighed i offentlige debatter, i klasselokalerne, på virksomhedsgangen, i hjemmet og i Folketinget. 

”Klima er vigtigt, fordi vi gerne vil have en fremtid, vi kan leve i, og engang få børn, som skal kunne leve i en sund og grøn verden,” fortæller Smilla på 14 år, som også er en del af rettighedsrådet. 

Rådgivningsdirektør i Dansk Industri, Kinga Szabo Christensen, har taget imod resolutionen på vegne af direktionen. Hun fortæller, at Dansk Industri i forvejen arbejder for at gøre virksomheder opmærksomme på at fokusere på grøn omstilling: 

”Jeg vil helt klart tage de her konkrete opfordringer med til vores medlemsvirksomheder og vores ledelse her i Dansk Industri. Et af budskaberne fra rettighedsrådet er, at klimakrisen er så stor og abstrakt en problemstilling, at det kan skræmme mange mennesker og virke uoverskueligt. I stedet skal vi fokusere på konkrete løsninger, som vi kan bruge her og nu i vores dagligdag. Og det er de unge fra rettighedsrådet kommet med i dag.” 

Fælles ansvar for en grønnere fremtid 

National chef i UNICEF Danmark, Cecilia Decara, er glad for, at Dansk Industri prioriterer at mødes med de unge fra rettighedsrådet for at tale om klimakrisen:  

”Det er vigtigt, at organisationer som Dansk Industri viser vejen og inviterer Det Nationale Rettighedsråd indenfor. Vi har alle et ansvar for at handle på klimakrisen og skabe en grønnere fremtid. Derfor skal vi lytte til dem, der er fremtiden.” 

Kinga Szabo Christensen er enig: 

”Jeg synes, det er supervigtigt at lytte til fremtidens generationer. De her unge mennesker kommer med nye perspektiver og har helt konkrete forslag til, hvad virksomheder, politikere og almindelige borgere kan gøre i forhold til klima og grøn omstilling. Det, synes jeg, er meget vigtigt at lytte til, for det er jo dem, der udgør fremtidens samfund”, fortæller hun. 

De unge fra Det Nationale Rettighedsråd er glade for at blive hørt og mener også, at det er vigtigt at invitere børn og unge ind, hvor beslutningerne bliver taget:  

”Børn er også mennesker og en del af samfundet, ligesom voksne er det. Derfor skal vi også lyttes til”, lyder det fra Sarah, som ligesom de andre fra rettighedsrådet er 14 år. 

FAKTA: Det Nationale Rettighedsråd 

UNICEFs Nationale Rettighedsråd består af ti elever fra UNICEF-certificerede rettighedsskoler over hele Danmark. Rådet er talerør for børn på flere end 50 rettighedsskoler.
Rådets mission er at tilskynde børn og unge, relevante aktører, beslutningstagere og politikere til at bruge de bestemmelser og principper, der gør sig gældende i Børnekonventionen.
Det Nationale Rettighedsråd udarbejder hvert år en resolution med udgangspunkt i en eller flere artikler fra Børnekonventionen i relation til et aktuelt tema. I år handler den om klima.