FREDERICIA

BLODMÅNE OVER FREDERICIA

Fredag aften kunne man over Fredericia, se en flot måne med rødt skær

Fredag den 27. juli 2018 var der total måneformørkelse – men månen kunne denne gang ses i et rødligt skær, under formørkelsen.

Det er ikke kun det rødlige skær, der var særligt ved denne måneformørkelse – den var nemlig den længste måneformørkelse vi har haft i det 21. århundrede. Hele 1 time og 43 minutter varede den, og den startede klokken 21.30.

(Foto : Ole Sejrup)

Fakta om Måneformørkelse

“En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne. Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre altså på linje og Jordens skygge rammer Månen.” (Naturguide.dk)

(Foto : Ole Sejrup)

Når der er total måneformørkelse, vil månen få et rødligt skær – også kaldet blodmåne. Senest det skete, var tilbage i 2015.

Blodmåne opstår ved, at lyset fra solen skyder forbi jorden i rette linjer, og bliver bøjet som en prisme under lysstrålens passage gennem atmosfæren.Under sin rejse gennem atmosfæren, filtreres lyset, så det hovedsageligt er det røde lys der har passage – deraf det rødlige skær.

Blodmåne over Taulov og Skærbæk

Næste gang man kan opleve blodmåne – og supermåne er først i 2033 – og den kan denne gang ikke ses fra Danmark.