Kultur

Billetsvindlere har altid et “godt tilbud” – men du kommer ikke ind på festivalpladsen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

2023 steg antallet af anmeldelser om billetsvindel markant, og politiet opfordrer til, at man i år er ekstra opmærksom – særligt op til festivalsæsonen

Er drømmen at komme til Grøn Koncert hvor der er udsolgt – men mulighed for at komme på venteliste? Så er det nemt at blive lokket af en biletsvindler, og det gælder alle de danske festivaller.

“Derfor efterspørger du billetter i en Facebook-gruppe. Her bliver du hurtigt kontaktet af en person, der har lige netop har de billetter, du søger. Men pas på – risikoen for at blive snydt af billetsvindlere er desværre stor,” oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Stigning på 87 procent
Og NSK ved hvad de taler om. I 2023 steg antallet af anmeldelser med 87 procent, og det svarer til et samlet antal anmeldelser på 1.825 der køber en bilet – eller rettere tror de køber en billet – til en festival.

Svindlen foregår ret enkelt ved, at svindlere narrer privatpersoner til at overføre penge for billetter som enten er falske eller slet ikke eksisterer. De fleste bliver svindlet i festivalsæsonen der ligger fra juni til august. Derfor er det oftest unge i alderen 20 til 29 år som bliver svindlet.

Efter corona
”I kølvandet på corona har danskerne i høj grad fået lyst til at tage på festival og til koncert, og det er formentlig en medvirkende årsag til den markante stigning i sager om billetsvindel, vi har set de seneste par år,” siger Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for It-kriminalitet i NSK.

Han peger desuden på, at flere store sportsbegivenheder også har bidraget til udviklingen i antallet af sager om billetsvindel.

NSK giver gode råd i forbindelse med køb af billetter:

  • Benyt billetudbydernes officielle salgskanaler og resale-tjenester – det er den eneste måde at sikre dig mod snyd.
  • Køber du af en anden privatperson, så tjek, om der er sammenhæng i sælgers oplysninger. Bruges der samme navn og billede på tværs af profiler på Facebook, DBA, MobilePay og andre platforme?
  • Undgå at lave offentlige opslag, hvor du efterlyser billetter til en bestemt begivenhed. Det kan tiltrække svindlere.
  • Hvis sælger ikke har MobilePay og du derfor skal overføre til sælgers ven eller familiemedlem, er det tegn på, at sælger vil skjule sin identitet. 
  • Tjek sælgers Facebook-profil. Det kan være tegn på en falsk profil, hvis den først er oprettet for nyligt, hvis profilen kun har få venner, eller hvis den mangler profilbillede eller andre vigtige informationer.