FREDERICIA

BDO-rapport afliver påstand om overforbrug i Jobcentret

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Førtidspension stadig en mulighed i Fredericia, lover udvalgsformanden for Beskæftigelse- og Sundhed

Revisionsfirmaet BDO er af Byrådet bedt om at se på Jobcentrets indsatser, og om ændringer kan føre til flere i arbejde. Rapporten var færdig i foråret 2024, og blev fremlagt på det første seminar borgmester Christian Bro holdt omkring budget 2025. Rapporten og indsatserne er resultat af budgetforlig 2024.

I denne artikel indledes med det politiske niveau, hvorefter det bliver BDO oplysningerne der gennemgås: Problemstillingen og løsningsforslag.

Reaktioner på rapporten

Rapporten, der blev forelagt det samlede byråd på det første budgetseminar for budget 2025, peger på, at der over en fireårig periode vil kunne opnås et provenu på 68 millioner kroner. I en artikel udgivet af DanmarkC TV den 16. august 2024 citeres Karsten Byrgesen for, at BDO-rapporten ”kaster sorte skygger hen over kommunen og vidner om et uansvarligt merforbrug på beskæftigelsesområdet.”, og tilføjer: “Rapporten nævner,” forklarer Karsten Byrgesen, “at Fredericia kommune over en treårig periode kan spare 68 millioner kroner. Det reelle tal når alt regnes med er snarere det dobbelte.”. Karsten Byrgesen fastholder, i en fornyet henvendelse fra DanmarkC TV, sine udtalelser.

Det fik DanmarkC TV til at bede om aktindsigt i BDO-rapporten sammen med øvrige dokumenter der blev fremlagt på budgetseminaret. BDO-rapporten peger på intet sted mod, at der er et overforbrug, ligesom der heller ikke er øvrige dokumenter der dokumenterer det.

Fredericia investerer i en forbedret indsats

Formand for Beskæftigelse- og sundhedsudvalget, Connie Maybrith Eden (SF) fortæller til DanmarkC TV, at hun er glad for byrådets beslutning om at investere i en forbedret indsats på sygedagpenge området.

”Det er først og fremmest af hensyn til de sygdomsramte borgere. Området har været forsømt i alt for mange år, det skal jeg være den første til at beklage. Der er brug for en bred vifte af tiltag for at forbedre situationen for de sygdomsramte,” udtaler Connie Maybrith Eden, og forsætter ”Vi vil i Beskæftigelses og Sundhedsudvalget følge udviklingen meget tæt. Det er en stor investering som er vedtaget i både udvalget, i Økonomi- og Erhvervsudvalget og i Byrådet. En investering som forventes at gavne de borgere som rammes af sygdom, virksomhederne og samtidig styrke Fredericia Kommunes økonomi.”

Førtidspension er stadig en mulighed

Spørgsmålet om det er slut med førtidspension er ofte bragt ind i debatten, og her er udvalgsformanden helt tydelig: ”Lad mig slå fast med syvtommersøm, at de borgere hvis helbred gør, at en førtidspension er løsningen og det behov borgeren har, ja, så skal førtidspensionen tilkendes! 

Tilbage til rapporten fra BDO – problemstillingen

Knap 20 pct. af Fredericias borgere er på en kommunal offentlig forsørgelsesydelse. Det er ikke et højt niveau ift. andre kommuner med sammenlignelige rammevilkår. Det ligger dog 3,3 procentpoint over niveauet på landsplan.

Der har fra 2018 til nu været en stigning i antallet af offentligt forsørgede, som gør, at Fredericia Kommune i de sidste 4-5 år har fjernet sig fra landsgennemsnittet og også har haft en mindre gunstig udvikling, end kommuner med sammenlignelige rammevilkår. Det er en bevægelse, som primært er drevet af, at Fredericia har haft en lidt lavere afgang til job og uddannelse, og har haft relativt mange borgere, som er gået over i permanent offentlig forsørgelse på førtidspension og fleksjob.

Den bevægelse skal ændres, hvis det skal lykkes Fredericia Kommune at bringe antallet af ydelsesmodtagere ned og igen nærme sig niveauet for ydelsesmodtagere på landsplan.

Potentialerne for at skabe en mere gunstig udvikling på kort og lang sigt er til stede, og ligger primært i at:

  • Nedbringe antallet af sygemeldte.
  • Reducere tilgangen til førtidspension.
  • Øge afgangen til job, uddannelse og selvforsørgelse fra alle målgrupper, herunder især kontanthjælp, uddannelseshjælp og sygedagpenge, så Fredericia performer som de bedste kommuner.

Det vurderes, at beskæftigelsesindsatsen kan bidrage til, at der over en fireårig periode kan opnås en reduktion i den offentlige forsørgelsesgrad på 1,5 procentpoint. Det svarer til et økonomisk provenu på ca. 68 mio. kr. årligt.

BDO påpeger, at Fredericia Kommune anvender relativt få ressourcer på beskæftigelsesindsatsen. Analysen af udgifterne til beskæftigelsesindsatsen peger på, at Fredericia Kommune har enhedsomkostninger, der er blandt de laveste af alle landets kommuner. Fredericia Kommune havde i 2022 en gennemsnitlig udgift på knap 24.000 kr. pr. fuldtidsperson på tværs af alle ydelser mod et gennemsnit i andre kommuner på ca. 31.800 kr. pr. fuldtidsperson i 2022. Det svarer til, at enhedsomkostningerne i Fredericia Kommune er 24 pct. lavere end gennemsnittet for de øvrige kommuner.

Investering i mennesker 

BDO peger på, at der er fem såkaldte hovedveje ti at Fredericia Kommune kan få et provenu på de 68 millioner kroner.

Hovedvej 1 – Investeringsstrategi ift. sygemeldte og ungeområdet

Der peges på, som nævnt ovenover, at der bruges relativt få penge på beskæftigelsesområdet, og særligt for sygemeldte og unge.

Fredericia Kommune har tidligere været på landsniveaumed hensyn til omfanget af sygemeldte, men har i de senere år oplevet en massiv tilgang af sygemeldte. Det gælder hele landet. Den tilgang har Fredericia haft svært ved at følge med til, og derfor er der i øjeblikket en markant stigning i forløbene på over et år.

Investering på 7 millioner kroner der giver bonus

Der er evidens for, at tæt opfølgning på sygemeldte og inddragelse af virksomheder i indsatsen på netop sygedagpengeområdet virker i forhold til at sikre raskmelding hurtigst muligt. Der vurderes derfor at være et væsentligt potentiale i at nedbringe gruppen af sygemeldte, hvis der tilføres flere ressourcer (7 mio. kr. når det er fuldt implementeret) til at håndtere den aktuelt store tilgang og reducere varigheden af forløbene. Det er vurderingen, at de største effekter i forhold til reduktion af forsørgelsestrykket kan opnås her, og det kan indløse ca. halvdelen af det estimerede potentiale på 68 mio. kr. gennem en investering.

Hovedvej 2 – Opbremsning i tilkendelser af førtidspension på sigt

På førtidspensionsområdet er det også vurderingen, at der skal sættes markant ind med målret-tede initiativer til at reducere tilgangen til førtidspension og fastholde arbejdsmarkedsperspektivet for flere. I 2023 har Fredericia haft en tilkendelse på ca. 35 nye førtidspensionister pr. måned. Det ligger 15 pct. over niveauet af tilkendelser pr. borger i hele landet og 20 pct. over niveauet i kommuner, med sammenlignelige rammevilkår.

Den aktuelt høje tilgang til ydelsen skal vendes hurtigst muligt, for at Fredericia ikke yderligere distancerer sig fra udviklingen i hele landet. Her er der behov for at få sat mål for en reduceret tilgang, og arbejde med konkrete strategier for, hvordan det aktuelle fokus på afklaring af mange til førtidspension vendes. Det er vurderingen, at det er et realistisk og ambitiøst mål, at tilgangen reduceres med 20 pct.

Hovedvej 3 – Borgere på kanten af arbejdsmarkedet skal udvikles ud mod job

Fredericia Kommune har en relativt stor gruppe af borgere, som vurderes at være langt fra arbejdsmarkedet (aktivitetsparate kontanthjælps-, uddannelseshjælps-, integrationsydelsesmodtagere samt borgere i ressourceforløb).

Resultaterne af analysen peger på, at der er et potentiale for at styrke fokus på udvikling af borgerne ud mod arbejdsmarkedet. Det kan ske gennem tæt kontakt til borgerne med fokus på at opbygge relation til borgerne, øge borgernes tro på egne ressourcer og jobmuligheder, øget virksomhedsrettet indsats med håndholdt udplacering og fastholdelse i virksomhedspraktik samt øget fokus på, at borgerne træner konkrete jobfunktioner og opnår ordinære løntimer parallelt med virksomhedspraktik.

Hovedvej 4 – Flere virksomhedsrettede forløb og styrket resultatfokus

Der er prioriteret relativt mange ressourcer til virksomhedsrettet indsats i beskæftigelsesindsatsen. Der er dog en oplevelse af, at det ikke lykkes at få tilstrækkeligt udbytte af ressourcerne, og at der derfor er et potentiale for at opnå bedre resultater med den virksomhedsrettede indsats.

Det handler både om at få mere volumen og kvalitet i samarbejdet med virksomheder, og at styrke organiseringen og samarbejdet omkring det virksomhedsrettede arbejde. Heri ligger en stor del af potentialet for at styrke effekterne for borgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp og sygedagpenge.

Hovedvej 5: Styrket tværfaglig indsats for de meste udsatte borgere

Fredericia Kommune har en gruppe af særligt udsatte borgere, som både er tilknyttet beskæftigelses- og socialindsatsen. Borgerne i gruppen har ofte massive psykiske, helbredsmæssige og sociale udfordringer, og omfatter både unge og voksne over 30 år.

Der vurderes at være et potentiale for et tættere og mere forpligtende samarbejde mellem beskæftigelses- og socialområdet og herunder at få fastlagt mål, strategi og plan for en særlig indsats på tværs af beskæftigelses- og socialområdet.

Med baggrund i de 5 hovedveje er har BDO foreslået otte forskellige indsatsmetoder. Det vurderes i den sammenhæng især kritisk at få investeret i en særlig indsats for sygemeldte, og initiativer til opbremsning af bevægelsen over mod førtidspension, hurtigst muligt.

Politik ved Bæltet

I en kommende Politik ved Bæltet forklarer formanden for Beskæftigelse og Sundhed, Connie Maybrith Eden nærmere om Jobcentres indsatser, lige som DanmarkC TV vil bibeholde fokus på området.

Forligsteksten

Forligsteksten for budget 2024, Beskæftigelsesområdet forligspartierne er enige om, at der skal gennemføres en analyse af beskæftigelsesområdet.

Færre langtidsledige og flere unge i arbejde og uddannelse giver både mening for den enkelte og for kommunens økonomi, ligesom det kan være med til at afhjælpe virksomhedernes behov for arbejdskraft. Analysen skal give konkrete handleanvisninger til, hvordan antallet af borgere, der står uden for arbejdsfællesskabet, over tid kommer tættere på landsgennemsnittet. Analysen skal gå tæt på jobcentrets tilgang til og møde med borgerne og munde ud i konkrete forbedringsmål for udvalgte målgrupper, så Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget løbende kan følge udviklingen. Analysen forelægges udvalget i 1. kvartal i 2024.

I tillæg hertil afsættes et budgetværn mod stigende overførselsudgifter i kommende år på 41,200 mio. kr. fra 2025 og frem. Da der er tale om overførselsudgifter, påvirker det ikke servicerammen. Forligspartierne er enige om, at området skal følges tæt i forhold til den videre udvikling samt effekter af indsatser på baggrund af ovenstående analyse.

Rapporten er bestilt af Fredericia Byråd, og har kostet 513.691 kroner eksklusiv moms.