FREDERICIA

Bad aldrig alene eller med alkohol i blodet

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Mange benytter de lune sommeraftener og muligheden for at mødes igen til at grille og hygge sig på strandene og eventuelt tage en aftendukkert. Livredderne opfordrer til, at man er ekstra forsigtig, når man bader uden for livreddertårnenes åbningstid, og særligt, at man aldrig bader alene og undgår alkohol før badeturen.

Skolernes sommerferie er begyndt med lunt vejr de fleste steder i landet. Mange festivaler og andre sommerarrangementer er aflyst, og derfor er naturen og strandene et oplagt sted at søge hen om aftenen, når der skal hygges, grilles og festes.

– Det er endelig muligt igen at mødes i større grupper, og samtidig viser vejret sig fra sin gode side. Der er helt sikkert mange – specielt unge – som har glædet sig til at være sociale igen, og det kan trække mange mennesker ned på strandene i løbet af sommeren, også uden for livreddertårnenes åbningstider. Drukneulykker kan ske hele døgnet, og derfor går vi ud og minder folk om aldrig at gå alene i vandet – heller ikke selvom alle vennerne sidder lige inde på stranden. De kan ikke nødvendigvis se, hvis du kommer i vanskeligheder, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Alkohol og badning er en farlig kombination
Nyder man alkohol på stranden og frister en badetur, skal man også tænke sig godt om, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

– Alkohol og badning er en farlig cocktail, og derfor skal man – uanset hvor fristende det kan være – aldrig bade med alkohol i blodet. Alkoholen påvirker din reaktionsevne og din dømmekraft og betyder, at du kan havne i en farlig situation og ikke være i stand til at redde dig selv. Bliv på land og få resten af selskabet til at gøre det samme – det er langt mere sikkert at gemme badeturen til dagen efter, siger Anders Myrhøj, og fortsætter:

– Vi har mange dejlige strande i Danmark, og det er positivt, at strandene bliver brugt af mange mennesker – også af dem, der ikke nødvendigvis kommer for at bade. Mange tager engangsgrillen med på stranden om aftenen, men husk aldrig at grave grillen ned i sandet. Det kan give alvorlige brandskader, hvis der kommer én med bare fødder og træder på det varme sand – også længe efter, at grillen har været i brug. Man skal altid tage grillen med, når man forlader stranden – både for naturens skyld og også for at undgå brandskader. Er grillen stadig varm, så hæld eventuelt havvand på for at køle den ned, men hæld forsigtigt, så det ikke sprutter tilbage på dig.

Gode råd til aftenarrangementer på stranden

  • Bad aldrig alene, eller når det er mørkt
  • Undgå alkohol, før du bader
  • Undgå at sætte engangsgrillen direkte på sandet, og grav aldrig grillen ned i sandet, når du er færdig med den. Sandet kan blive så varmt, at det kan give forbrændinger, hvis man træder på det. Tag i stedet grillen med, når du forlader stranden – er den for varm, så hæld forsigtigt havvand på for at afkøle den.
  • Efterlad aldrig glasskår og dåser i sandet – ryd op efter dig selv

TrygFonden Kystlivredning – aktionstal fra den 25. juni – 27. juni 2021

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

  • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
  • Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
  • Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.


Landsdækkende: 0 livreddende aktioner, 34 førstehjælpsaktioner, 153 forebyggende aktioner, 2.236 oplysende indsatser

Syd- og Sønderjylland: 0 livreddende aktioner, 4 førstehjælpsaktioner, 11 forebyggende aktioner, 295 oplysende indsatser

  • Lakolk: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 0 forebyggende aktioner og 55 oplysende indsatser
  • Østerstrand: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 58 oplysende indsatser
  • Rindby: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 73 oplysende indsatser
  • Vejers: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 38 oplysende indsatser
  • Henne: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner og 37 oplysende indsatser
  • Hvidbjerg: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 0 forebyggende aktioner og 34 oplysende indsatser


Husk at følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV og via facebook!

Læs nyhederne mens de sker – på www.DanmarkC.TV