112

Antallet af indbrud i 2022 overrasker positivt

Af Steen Knudsen

Antallet af indbrud i private hjem i 2022 er på niveau med 2021, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Det både glæder og overrasker eksperterne, da der i 2022 ikke længere var nogen coronarestriktioner, der ligesom i de foregående år kunne bidrage til færre indbrud. Udviklingen er bl.a. et resultat af, at mange parter har kastet sig ind i kampen mod indbrud og dermed er med til at gøre livet surt for indbrudstyvene, vurderer Bo trygt.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal 2022 blev anmeldt 4.028 indbrud i private hjem. Sammenlagt med tallene for årets øvrige tre kvartaler betyder det, at der i 2022 blev anmeldt 14.899 indbrud på landsplan. Det er på niveau med 2021.

 I 2021 var indbrudsniveauet det laveste siden 1970’erne. I 2022 er det lykkedes at holde omfanget af indbrud på samme niveau, selvom man ellers kunne have frygtet en stigning efter fjernelsen af alle coronarestriktioner, som har haft en dokumenteret effekt på det faldende antal indbrud. Men mange bække små gør som bekendt en stor å, og netop dét er ifølge Bo trygt forklaringen på den positive udvikling:

 Vi oplever en stor interesse for at bekæmpe indbrud – både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side oplever vi opbakning til et register over stjålne genstande, som skal gøre det svært for tyvene at komme af med deres tyvekoster. Fra kommunalt hold er der enorm interesse for at bidrage til forebyggelsesindsatsen, ligesom politikredsene i den grad har sat fokus på indbrudsforebyggelse, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

 – Ude i boligkvartererne oplever vi også et stigende engagement for at forebygge indbrud. Det mærker vi bl.a. gennem efterspørgslen på vores Bo trygt-indbrudsforebyggelseseksperter og tilslutningen til Nabohjælp og herunder Nabovenner. Flere er formentligt også begyndt at arbejde mere hjemme. Oveni har aktører som låsesmede, vinduesbranchen, forsikringsbranchen og byggemarkeder meldt sig på banen. Og vigtigst af alt: Parterne samarbejder – på kryds og tværs, lyder det fra Britt Wendelboe.

 Den positive udvikling til trods er der stadig brug for en fokuseret indsats og en samlet strategi for at komme antallet af indbrud i private hjem i Danmark til livs. Derfor er det et mål for Bo trygt at intensivere samarbejdet mellem kommune, politi og civilsamfund.

 – Der sker fortsat alt for mange indbrud i Danmark i forhold til vores nabolande. Et indbrud er meget indgribende og enormt ubehageligt for dem, der bliver udsat for det. Oveni er indbrud kilde til utryghed hos danskerne og selvfølgelig særligt hos ofrene. Derfor skal vi styrke indsatsen mod indbrud, og nøglen er samarbejde. Med en omfattende og koordineret indsats tror vi på, at vi i fællesskab kan få indbrudsniveauet yderligere ned. Det kan vi, og det skal vi, fastslår Britt Wendelboe.

Kilde: dkr.dk – Det Kriminalpræventive Råd