Home FREDERICIA Årsdagen for nedskydningen af Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305 markeret
Årsdagen for nedskydningen af Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305 markeret

Årsdagen for nedskydningen af Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305 markeret

0

De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, markerede onsdag d. 10. marts årsdagen, for nedskydningen af Lancaster ED305 i Lillebælt, ved den gamle lillebæltsbro.

Ombord på Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305 var syv besætningsmedlemmer, der alle mistede livet , da deres Lancaster for 78 år siden blev skudt ned og forulykkede i Lillebælt – den 10. marts 1943, kl. 23:13.

Tidligere samme dag lettede Lancaster ED305, som var fra RAF 44 “Rhodesia” Squadron, fra RAF Waddington basen i Lincolnshire sammen med 34 andre fly. Deres opgave var at kaste miner i nærheden af Sassnitz, hvor der lå en vigtig tysk flådestation. Opgaven blev løst med succes. På vejen tilbage blev de observeret af en tysk radarstation på Fyn, og senere blev den engageret og angrebet af tyske jagere over halvøen Strib ved Lillebælt. Fra dette angreb og nu i brand fløj Lancasteren i lav højde hen over de østlige dele af Fredericia i retning Lillebælt. Uheldigvis var det tyske rekognosceringsfartøj – Adler – stationeret i nærheden af Lyngsodde. Rekognosceringsfartøjet tog den brændende Lancaster under ild og beskød det allerede alvorligt beskadigede fly med omkring 40 stk. 20 mm granater. Lancasteren styrtede i Lillebælt tæt ved Lyngsodde i retning mod den gamle Lillebæltsbro.

I 2013 tog tidligere pressefotograf – Peter Honeré, sammen med andre, initiativ til rejsning af en mindesten, for den faldne flybesætning, og årsdagen er blevet behørigt markeret siden.

Onsdag kl.11.00 blev 78-årsdagen markeret ved mindestenen på Lyngsodde, med velkomst og mindetale ved Formanden for De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, Oberstløjtnant (pens.) Erik Schwensen, tidligere Chef for Telegrafregimentet og Garnisonskommandant i Fredericia.

Efter mindetaler, var der kransenedlæggelse ved mindestenen.

Ellers kan du se nyhedsindslaget fra dagen herunder på lørdag klokken 11:

Herunder kan du se hele mindehøjtideligheden:

Husk at holde dig opdateret på http://www.DanmarkC.tv

Du kan også følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV