DanmarkC TV

Home FREDERICIA ÅBENT HUS PÅ SKÆRBÆKVÆRKET
ÅBENT HUS PÅ SKÆRBÆKVÆRKET

ÅBENT HUS PÅ SKÆRBÆKVÆRKET

0

Kom med bag facaden og helt ind i maskinrummet på et af Danmarks største kraftvarmeværker

Ørsted og TVIS inviterer sammen med Fredericia Fjernvarme og TREFOR Varme til åbent Hus på Skærbækværket

Godt 15.000 fjernvarmeforbrugere i Fredericia har ved én manøvre fået sænket deres samlede CO2- udledning med 83%, samtidig med at udgifterne til fjernvarme også er faldet.

Men hvordan fungerer det? Hvad er biomasse, og hvordan ser 80.000 kubikmeter biomasse ud? Det er normalt en lukket verden, hvor kun ansatte iført sikkerhedsudstyr har adgang, men i forbindelse med Varmens Dag den 4. februar inviterer Fredericia Fjernvarme og TREFOR Varme til åbent Hus på Skærbækværket i forbindelse med, at Skærbækværket er ombygget til biomasse.

”Den danske regering har en ambition om, at Danmark i 2050 skal være et lavemissionssamfund, der er uafhængig af de fossile brændsler kul, olie og naturgas. Det er glædeligt, at fjernvarmeforbrugerne i Fredericia allerede nu er meget tæt på at nå denne ambition” siger Carl Hellmers, direktør i Fredericia Fjernvarme og fortsætter: ” Hvis man vil hjælpe klimaet og den grønne omstilling, så er der her i Fredericia kun en vej, nemlig at anvende fjernvarme, hvor det er muligt. Alt andet er helt sort. ”

Det har markant påvirkning på Fredericia Kommunes miljøregnskab og er et vigtigt skridt mod kommunens grønne omstilling. Ombygningen af Skærbækværket til biomasse sænker Fredericia Kommunes CO2- udledning med 26.000 tons om året. Kommunen stiller også op til Åbent Hus for at fortælle om deres natur-, miljø, – og klima-relaterede initiativer i det store og små.

Hvis man vælger at lægge familieudflugten forbi Skærbækværket søndag d. 4. februar, får man en unik mulighed for at komme helt ind i maskinrummet på et kraftvarmeværk, som årligt producerer fjernvarme svarende til forbruget i omkring 60.000 hjem og strøm til ca. 70.000 hjem.

”Vi vil gerne give et indblik i, hvor din fjernvarme og el kommer fra. Så vi byder nu alle indenfor til en dag fuld af oplevelser for alle aldre,” siger Henrik Larsen, der har ansvaret for den daglige drift af Skærbækværket.

”Der vil løbende være rundture, hvor man blandt andet kommer ind i vores døgnbemandede kontrolrum, forbi en kæmpe turbine og generator, og ind i det helt nye kedelhus, som H.K.H. kronprinsessen indviede i oktober,” fortæller Henrik Larsen.

I energiens tegn

Ud over en spændende tur i selve kraftvarmeværket vil der også være en masse boder, hvor man blandt andet kan få en virtuel rundtur på et kraftværk, få en snak med Trekantområdets fjernvarmeselskaber, høre om kommunernes natur-, miljø- og klimaindsats og meget mere. Det hele vil stå i energiens tegn.

”Der vil være legeområder til børnene, konkurrencer og Skærbækværket byder sammen med TVIS på kaffe og muffins. Det er lidt atypisk, at man nærmest får mulighed for at se, høre og dufte fjernvarmen, for det er jo normalt et system, der er gravet ned, og som kører diskret i baggrunden. Vi vil gerne give alle mulighed for at se, hvor kompliceret en proces der ligger bag et tilsyneladende simpelt produkt, siger Lars Ankersen, kommunikationsmedarbejder ved TVIS.

Der er åbent hus på Skærbækværket søndag d. 4. februar kl. 10.00-14.00. Arrangementet er gratis, og tilmelding er ikke påkrævet.