Åbent hus i Gammelby Mølle søndag den 17. november
Efter godt to års arbejde har Realdania By & Byg afsluttet restaureringen af ejendommen ’Gammelby Mølle’ ved Fredericia. Kom til åbent hus søndag den 17. november og oplev den fredede vandmølle fra 1800-tallet, som er en af meget få bevarede og intakte vandmøller i Danmark. Til sammen udgør vandmøllen, stuehuset, avlslængerne og omgivelserne et velbevaret kulturmiljø fra tiden før industrialiseringen
Der er åbent hus den 17. november 2024 kl. 12.30-15.30 på adressen: Gammelby Møllevej 62, 7000 Fredericia.
Midt mellem Vejle og Fredericia, på kanten af den kuperede Elbodal, hvor Mølleå snor sig mellem løvtræer og stejle skrænter, ligger den velbevarede 200 år gamle vandmølle, Gammelby Mølle.
Ikke alene er den historiske vandmølle en velbevaret og velfungerende bygningstype, som engang var at finde ved tusindvis af danske åer og vandløb; den er også en del af et enestående samlet kulturmiljø, hvor også de tilhørende bygninger samt gårdspladserne, åen, mølledammen og skoven er bevaret.
Velkendt bygning i datidens landbosamfund
I 2021 købte Realdania By & Byg Gammelby Mølle for at restaurere og bevare hele anlægget som et unikt eksempel på en velkendt og karakteristisk bygning fra datidens landbosamfund.
– Med restaureringen af Gammelby Mølle har vi sikret en sjælden og meget velbevaret historisk bygning, som står næsten uforandret, siden den blev opført i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Som et produktionsværk med intakte møllehjul og kværne vidner vandmøllen om et stort kapitel i dansk landbrugs- og produktionshistorie, hvor udnyttelsen af vandets kræfter og møllerens ekspertise var af stor betydning for forarbejdning og fremstilling af materialer og råvarer, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld.
Den anseelige størrelse på bygningerne – både vandmøllen, avlslængerne og stuehuset – vidner også om den betydende position, som mølleren havde i datidens landbosamfund, og i stuehuset findes store bevarede kalkmalerier, som i 1843 blev malet direkte på væggene i den fine stadsstue.
Et stykke levende bygningskultur
Igennem århundreder leverede de danske vandmøller energi til Danmarks mange små og store produktionsværker, men i takt med industrialisering og stordrift blev vandmøllerne gradvist overflødiggjort, og i dag er de fleste stort set forsvundet.
Ved en undersøgelse i 1950’erne registrerede Nationalmuseet, at der gennem tiden har været godt 3.000 vandmøllesteder i Danmark. Ved ca. 300 af stederne er der i dag stadig spor i landskabet efter et vandmøllested, men antallet af intakte, fungerende vandmøller er under 50. Gammelby Mølle er en af de få.
– Med restaureringen af Gammelby Mølle er hele ejendommen nu bevaret som et stykke levende bygningskultur, og med især genopretningen af de tomme og nedslidte avlslænger er der sikret en økonomisk bæredygtighed for den samlede ejendom. Længerne er nu gjort klar til en ny anvendelse som f.eks. erhverv eller kontor. Vi glæder os meget til at holde åbent hus søndag den 17. november, siger Peter Cederfeld.
Åbent hus – alle er velkomne, og arrangementet er gratis
- Dato: Søndag den 17. november kl. 12.30-15.30
- Adresse: Gammelby Møllevej 62, 7000 Fredericia.
Oplev ved Åbent hus:
- Bindingsværket, som er særligt for egnen omkring Fredericia.
- De historiske stuer med store kalkmalerier, der blev malet direkte på væggene i 1843.
- Møllen med de mange hjul og kværne og mekaniske dele i træ.
- Restaureringen med bl.a. nyt stråtag på avlsgården og nye farver i stuehuset.
Om Gammelby Mølle
Navnet Gammelby Mølle kan spores tilbage til 1500-tallet. Møllen nævnes første gang i kongens skøder i 1579. Møllen fik sin nuværende placering i 1783.
I 1837 stod gården i store træk som i dag med stuehus, mølle og trelænget avlsgård. Avlsgården er siden bygget ud, og en enkelt bygning er også bygget om. Møllen og stuehuset blev fredet i 1964. På dette tidspunkt havde der ikke været drevet mølleri som erhverv i 14 år. I 1986 blev møllens omgivelser fredet.
Takket være dygtige møllere gennem tiden, tilmed i samme families eje i otte generationer, og takket være bevågenhed fra også Nationalmuseets Mølleudvalg har Gammelby Mølle overlevet skiftende tider og skiftende ejere og er forblevet et samlet kulturmiljø og et levende stykke bygningshistorie.
Møllen står i dag med intakte møllehjul og fungerende mekaniske dele, så den stadig er i stand til at male. I det indre mølleri findes to bygkværne, en hvedekværn, et sorterværk samt et hejseværk. På møllebygningens facade sidder resterne af et drivværk med hjul og wiretræk, som i sin tid drev et tærskeværk i laden.
Om restaureringen
Realdania By & Bygs restaurering har hovedsageligt haft fokus på den store avlsgård, dvs. de tre længer. Hele avlsgården har fået et nyt stort sammenhængende stråtag, og alt bindingsværket er repareret, ligesom store mængder dårligt træ er udskiftet med nyt. Derudover er alle tavl genopmuret, og bygningerne er sikret med et solidt fundament og dræn.
Stuehuset og selve møllen, der begge er fredet, blev restaureret af den tidligere ejer få år før, at Realdania By & Byg købte hele ejendommen. Restaureringen af stuehuset har derfor været koncentreret om at genskabe de farver, som kendetegner 1800-tallet, hvor huset blev opført.
Realdania By & Byg
Realdania By & Byg er et datterselskab af foreningen Realdania. Realdania By & Byg udvikler eksperimenterende nybyggeri og bydele og bevarer historiske ejendomme gennem filantropiske investeringer og aktivt ejerskab. Sammen med knap 70 andre ejendomme indgår Gammelby Mølle i Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år, og hver især er med til at levendegøre bygningskulturen og tjene som eksempler på, hvordan bygningsarven kan fremmes gennem bevaring, forandring og udvikling.
Realdania By & Byg Klubben
Med Realdania By & Bygs oplevelsesklub er det muligt at komme helt tæt på og følge selskabets arbejde med historiske huse og byggeri. Realdania By & Byg Klubben åbner døre til dele af dansk arkitektur- og bygningsarv, der normalt ikke er adgang til. Medlemskab koster 199 kr. om året, og alle kan blive medlem.