Pressemeddelelse

Region Syddanmark skal afprøve screening for lungekræft

Udgivet af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Sundhedsstyrelsen har udvalgt Region Syddanmark til at gennemføre et pilotstudie af screening for lungekræft i 2024-2026. Pilotstudiet skal gøre os klogere på mulighederne og udfordringerne ved at indføre et nationalt screeningsprogram for lungekræft i Danmark.

Hvert år bliver cirka 4700 patienter diagnosticeret med lungekræft i Danmark, og hvert år dør cirka 3700 patienter af lungekræft. Patienternes overlevelse kan ofte afhænge af, at kræftsygdommen opdages på et tidligt tidspunkt, så der kan sættes hurtigt ind med behandling.

I december 2023 inviterede Sundhedsstyrelsen landets fem regioner til at søge om at stå i spidsen for pilotstudiet. Tre regioner har budt ind på opgaven, og Sundhedsstyrelsen har ud fra en samlet vurdering nu valgt Region Syddanmark til at gennemføre projektet.

Region Syddanmark vil i årene 2024-2026 screene mindst 1000 personer i alderen 60-74 år, som er bosiddende på Fyn og de sydfynske øer, og som er eller har været storrygere og er i særlig risiko for at udvikle lungekræft.