SAMFUND

Iver Huitfeldt sendes til Det Røde Hav – borgmesteren sender hilsen til skib og mandskab 

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Fregatten, der er adopteret af Fredericia, skal styrke den multinationale maritime koalitionsstyrke Combined Maritime Forces

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sendte idag kl. 9 fregatten Iver Huitfeldt på mission i Det Røde Hav. Det skete på baggrund af en Folketingsbeslutning. Fregatten skal indgå i den Amerikansk ledede multinationale maritime koalitionsstyrke Combined Maritime Forces. På nuværende tidspunkt har Danmark allerede sendt tre stabsofficerer til hovedkvarteret.

Som følge af udviklingen i Det Røde Hav og Adenbugten har USA etableret Operation Prosperity Guardian (OPG), der skal sikre retten til fri sejlads i området. OPG er etableret under den eksisterende amerikansk-ledede multinationale maritime koalition, Combined Maritime Forces (CMF).

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen
”Vi er bekymrede over den alvorlige situation, der udspiller sig i Det Røde Hav, hvor de uprovokerede angreb mod den civile skibstrafik fortsætter. Det har afgørende betydning for både dansk og international skibstrafik og for udviklingen i regionen, at man kan sejle sikkert i området. Danmark bidrager allerede til den maritime sikkerhed i området, og regeringen ønsker at øge bidraget med indsættelse af en dansk fregat. Det vil vi fremsætte beslutningsforslag til Folketinget om i det nye år,” udtalte forsvarsministeren tidligere i december 2023.

Borgmester Steen Wrist
Det er med den største taknemmelighed, jeg sender min hilsen til hele besætningen på fregatten Iver Huitfeldt.
Jeg fik selv lejlighed til at møde mange af dem, i forbindelse med deres sidste besøg her i adoptionsbyen Fredericia.
Det er dybt professionelle og dygtige søfolk som stævner ud for Danmark

Et velbesøgt “Åbent Skib”
Det var i august, at Iver Huitfeldt sidst lagde til kaj i Fredericia. I de perioder der var åbent skib, var der virkelig trængsel. Fredericianerne ville meget gerne se deres skib.

Nogle børn kom forbi fregatten, og vidste godt de ikke kunne komme om bord, for det var uden for “åbningstiden” – men så havde de i det mindste set det store skib. Det opdagede skibschefen, kommandørkaptajn Sune Lund, og fluks blev alle børnene indbudt til en særrundvisning. Det vil de sikkert sent glemme.

Samme kommandørkaptajn viste DanmarkC TV rundt på skibet, og det kom der en udsendelse ud af. Den kan ses eller genses nederst i artiklen.

Baggrunden kort
Houthiernes har i langt over 20 tilfælde forsøgt på at angribe den internationale skibsfart. Også Mærsk skibe er blevet angrebet, og er i perioder helt holdt op med at besejle Det røde Hav. Det betyder, at skibene skal syd om Afrika, hvilket forlænger sejladsen, og fordyrer transporten af varer.

Folketinget har besluttet, at indsætte en dansk fregat i en defensiv amerikanskledet indsats for maritim sikkerhed i Det Røde Hav og Adenbugten. 

Det sker som reaktion på, at sikkerhedssituationen i området er spidset til efter en række angreb og angrebsforsøg mod den civile skibstrafik, herunder kapringer og angreb med ballistiske missiler og droner. 

Iver Huitfeldts opgave
Opgaven for fregatten i Det Røde Hav vil være at lægge sig som et skjold mellem fragtskibene og de missiler, som Houthi-bevægelsen i Yemen sender afsted mod dem. Det skrev Ritzau tdligere på måneden.

Fakta

Siden IVER HUITFELDT blev navngivet den 2. november 2010 af den daværende Kronprins Frederik, har skibet været anvendt til:

  • Patruljering og suverænitetshåndhævelse i indre danske farvande, Østersøen og Nordatlanten.
  • 2020: Indsat i Hormuz-strædet i Operation AGENOR.
  • 2012-13: Indsat ud for Afrikas Horn i Operation OCEAN SHIELD.
  • Jævnlig indsættelse i NATOs stående flådestyrke.

Med venlig tilladelse fra Forsvarets Pressetjeneste bringer DanmarkC TV en række fotos fra hverdagen på fregatten Iver Huitfeldt, herunder brandøvelse og førstehjælp

Kom med ombord: Fredericias Fregat Iver Huitfeldt holdt “åbent skib”