SUNDHED

Hybyhus har reduceret antallet af fald med 50 % i demensafdelingerne

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

På demensafdelingerne på plejehjemmet Hybyhus tæller de antallet af fald blandt borgerne. I 2020 satte medarbejderne et mål og lagde en plan for at halvere antallet af fald

Forbedret livskvalitet, og at undgå indlæggelser, er formålet med et netop udkommet inspirationskatalog, hvor Hybyhus var én blandt 33 deltagende kommuner.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en lang række idéer til forbedringer i den praktiske ældrepleje, hvor et af resultaterne viser, at en målrettet indsats på Hybyhus giver resultater.

På plejehjemmet Hybyhus i Fredericia havde medarbejderne samlet data på, hvor mange beboere der faldt.

På denne tavle kan medarbejderne se deres mål og bl.a. danne sig et overblik over, hvilke borgere der er i risiko for at falde. Foto: Dansk Selskab for Patientsikkerhed

På de tre demensafdelinger på Hybyhus, som tæller ni borgere i hver afdeling, blev der i år 2020 registreret 342 fald. Det ville medarbejderne gerne gøre noget ved, og derfor satte de sig et mål om at reducere antallet af fald med 50 % ved udgangen af 2021, skriver Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Sammen med målet om 50 % reduktion i fald havde medarbejderne udarbejdet en plan for, hvilke handlinger der skulle til for at opnå målet i et driverdiagram.

Indsatsen har reduceret antallet af fald
Efter de første ni måneder af 2021 havde medarbejderne allerede opnået målet, da der for perioden var registreret 117 fald blandt borgerne.

Medarbejderne kan følge borgernes udvikling på en tavle og se, hvem der er mest udsat og i risiko for at falde i bestemte tidsrum. På den måde ved personalet, hvem de skal være opmærksomme på.

Kilde: Dansk Selskab for Patientsikkerhed