FREDERICIA

Trist rekord: 125 millioner i erstatning til skadede lærere

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Så mange penge fik medlemmer af Danmarks Lærerforening (DLF) i erstatning for arbejdsskader sidste år, viser foreningens egen arbejdsskadestatistik

Den mest udbredte årsag til arbejdsskader er vold fra elever, viser DLFs opgørelser. 28 procent af arbejdsskader i 2022 skyldtes vold eller voldsomme hændelser. Året forinden var tallet 28,5 procent. Det skriver Folkeskolen.dk i dag.

En rundspørge, som TVSyd har lavet blandt lærerforeningens lokalformænd i Syd- og Sønderjylland, viser også, at vold fylder i mange læreres hverdag.

“Det er et kæmpe problem, og i værste fald kan det føre til en arbejdsskade. At man simpelthen bliver syg af at gå på arbejde”, siger næstformand i Danmarks Lærerforening Niels Jørgen Jensen til TVSyd. 

Han fortæller, at der er tale om en stigende tendens til fysisk og psykisk vold fra elever. 

“Det hænger også sammen med, at hverdagen er presset, der er mange elever, der oplever, at det er svært at gå i skole. Set fra Danmarks Lærerforenings synspunkt, er det fordi, at vi mangler at investere noget mere i inklusionsudfodringerne”, siger han.

“Slag spark, spyt, riv og krads er klassikere”
Den psykiske vold er én dimension af problemet, og eleverne sprog kan være voldsomt krænkende, fortæller Jesper Skovsbøl Rasmussen, der er formand for Haderslev lærerkreds. 

“Jeg vil helst ikke stå for åben skærm og sige, nogle af de ting, som børn kan sige. Det sprog som børn bruger til tider, kan være voldsomt krænkende”, siger han til TVSyd. 

Men der er også en fysisk side af problemet, som kan føre til arbejdsskader. 

“Slag spark, spyt, riv og krads er klassikere indenfor den fysiske del af volden”, fortæller formand for Kolding lærerkreds, Rawi Villesen. 

Udviklingen er stigende
men det er ikke sådan, at det har taget et dramatisk hop,” fortæller Per Breckling, formand for Fredericia Lærerkreds, i videoen der kan ses øverst i artiklen.

DanmarkC TV har tidligere beskrevet problemets omfang, og artiklen kan læses HER.