Kort Nyt

Guide: Forbrugernes rettigheder i julehandlen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer om forbrugernes rettigheder. Informationen er indsamlet fra en række forskellige myndigheder og kan findes på offentlige forbrugerportal, forbrug.dk. Vi har her samlet forbrugerinformation, som er relevant for julehandlen. 

Julen er en af landets helt store handelshøjtider, og den nærmer sig med hastige skridt. Men der er ikke meget ved at købe en julegave, der aldrig kommer frem, eller en julegave, der ikke falder i modtagerens smag. Forbrug.dk – den offentlige forbrugerportal – guider her om reglerne om gavekort, bytteret og sikker nethandel.

“Langt de fleste handler går godt. Men det er klart, at når rigtig mange danskere køber varer samtidig, kan der opstå nogle flaskehalse om levering, uenigheder om byttevilkår eller uklarhed om, hvor længe gavekortet gælder”, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hvis juleindkøbene eller Black Friday-shoppingen foregår via udenlandske netbutikker, kan det være nogle andre ting, der giver udfordringer. Det siger Lars Arent, der er direktør for den danske afdeling af netværket Forbruger Europa, som rådgiver forbrugerne ved køb over grænserne i EU.

“Varer, der aldrig kommer frem, kan være en hyppig problemstilling. Men det kan også dreje sig om varer, der er anderledes end beskrevet, eller varer fra lande uden for EU, hvor der pludselig er pålagt told og moms. Og så er der problemstillinger, hvor netbutikken viser sig at være en platform og ikke den egentlige aftalepart. Det kan gøre det vanskeligt at klage eller gennemskue handelsbetingelserne“, siger Lars Arent.

FAKTA 1: Bytteregler: Hvis julegaven er købt på nettet

  • Hvis gaven er købt på nettet, har du ret til at fortryde dit køb i 14 dage. Mange netbutikker vælger dog at forlænge fortrydelsesfristen i forbindelse med julemåneden.
  • De 14 dages fortrydelsesfrist gælder, fra du har modtaget gaven i din postkasse eller fået den leveret i hånden. Hvis pakken leveres til en pakkeboks, gælder de 14 dage som udgangspunkt først, fra pakken bliver hentet i boksen.
  • Pas på varen, hvis den skal returneres. Drejer det sig om tøj, må det gerne være prøvet, men ikke brugt i en grad, at det ikke kan sælges igen.
  • Gem mærker, brugsanvisninger, æske, formstøbt plastik med videre. Har du returneret varen rettidigt og i samme stand, men uden at netbutikken vil returnere dine penge, kan du kontakte din bank, som i mange tilfælde kan tilbageføre pengene til din konto.

Citat om bytteregler:
“Når du handler på nettet, har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret, hvor du kan få pengene tilbage. Men man bør selvfølgelig være opmærksom, hvis gaven først skal gives på et senere tidspunkt end de 14 dage. Så gælder den fortrydelsesret nemlig ikke længere”, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.


FAKTA 2: Bytteregler: Hvis julegaven er købt i en fysisk butik

  • Du har ikke krav på at få byttet en gave købt i en fysisk butik – kun hvis det er aftalt ved købet, eksempelvis i form af en byttekvittering eller et byttemærke. Det er ikke en service, butikken skal yde, men noget den kan vælge at gøre. Du har heller ikke krav på at få pengene retur, med mindre det er aftalt ved købet.
  • Hvis butikken tilbyder bytteret, betyder det, at gaven kan byttes til en anden vare i butikken. Hvis butikken tilbyder returret, betyder det, at du eller gavens modtager kan få pengene retur.
  • Butikken bestemmer, om du kan få bytte- eller returret og under hvilke betingelser; eksempelvis hvor lang fristen er, og om du kan få et tilgodebevis i stedet for en anden vare. Det skal alt sammen være aftalt allerede ved købet.
  • Hvis gaven viser sig at være i stykker, hvor fejlen eller årsagen til fejlen var til stede, da gaven blev købt, kan du benytte din reklamationsret på to år. Den kan indebære, at du får pengene retur, afslag i prisen, en ny vare leveret eller fejlen udbedret.

Citat om bytteregler:
“Når du handler i en fysisk butik, bestemmer butikken selv, om den vil tilbyde bytteret eller returret – og i så fald hvor længe. Bytteret betyder, at du kan ombyttet varen. Returret betyder, at du kan få pengene tilbage. Men begge dele er en service fra butikken, og ikke noget den skal tilbyde“, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.


FAKTA 3: Sådan handler du sikkert på nettet

  • Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor pakken sendes fra.
    Netbutikker i EU skal oplyse deres adresse, mail og kontaktoplysninger, så du har mulighed for at komme i kontakt med dem.
  • Det har betydning, hvor det, du køber, sendes fra. Selv om netbutikken hører hjemme i EU, kan pakken blive sendt fra et land uden for EU, og så kan der komme told og moms oven i prisen.
  • Det er ikke altid, det fremgår af hjemmesiden, hvorfra varerne sendes. Fremgår det ikke, så overvej, om du stadig vil handle der, eller kontakt netbutikken.
  • Hvis du ikke kan finde kontaktdetaljerne, så vær varsom med at købe via hjemmesiden.

Citat om sikker nethandel:
“Hvis du nethandler inden for EU’s grænser, er du beskyttet af en række rettigheder, og du kender den fulde pris på forhånd. Er netbutikken hjemmehørende udenfor EU, kan der opstå ekstraudgifter i form af told og moms, men der kan også være nogle udfordringer, hvis varen aldrig kommer frem. Så tjek, hvorfra varen sendes“, siger Lars Arent, der er direktør for den danske afdeling af netværket Forbruger Europa, som rådgiver forbrugerne ved køb over grænserne i EU.

FAKTA 4: Værd at vide om sikker betaling

  • Det er en fordel at betale med en betalingsapp på telefonen eller med et betalingskort, hvor du indtaster kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre. Gør du det, er du som udgangspunkt dækket af “charge back”-reglerne, hvor banken i mange tilfælde kan tilbageføre pengene, hvis varen ikke kommer frem eller er mangelfuld.
  • Hvis du mener, du har ret til at få dine penge retur, skal du straks kontakte virksomheden, du har handlet med. Hjælper det ikke, skal du kontakte banken. Det er vigtigt, du kan bevise, at du aktivt har forsøgt at få dine penge retur eksempelvis ved afsendte mails.
  • Hvis du har fortrudt et køb på nettet inden 14 dage, har du ret til at få dine penge retur. Sker det ikke, og du har kontaktet virksomheden, kan du som udgangspunkt også benytte dig af retten til charge back og få pengene retur med bankens hjælp.
  • Sørg altid for at beskytte din pinkode, sms-engangskode, login med videre. Skulle dit betalingskort eller din betalingsapp blive misbrugt, er du bedre stillet i forhold til at få dækket dit tab, hvis du har overholdt sikkerhedsforanstaltningerne.
  • Opdager du, at dit betalingskort er blevet misbrugt, så luk det straks ved at henvende dig til banken. Opdager du, at din betalingsapp på telefonen bliver misbrugt, så luk straks for de betalingsmuligheder, der er tilknyttet telefonen.

Citat om sikker betaling:
“Charge back-reglerne betyder, at banken i nogle tilfælde kan tilbageføre pengene, hvis varen er anderledes end aftalt eller aldrig kommer frem – og samtidig er betalt med kreditkort. Så det er vigtigt at tænke over, hvilken betalingsløsning du vælger, for det har betydning for, om du er dækket af charge back-reglerne”, siger Lars Arent, der er direktør for den danske afdeling af netværket Forbruger Europa, som rådgiver forbrugerne ved køb over grænserne i EU.

FAKTA 5: Kend reglerne for gavekort

  • Et gavekort er som udgangspunkt gyldigt i tre år. Der kan dog være aftalt en kortere frist, hvilket i så fald skal fremgå tydeligt af handelsbetingelserne. Fristen må ikke være urimeligt kort.
  • For oplevelsesgavekort kan der være særlige vilkår for, hvornår den givne oplevelse senest skal være booket. Det skal i så fald fremgå af gavekortet.
  • Man har krav på at få værdien af elektroniske gavekort udbetalt op til et år efter udløb. Det kræver dog, at gavekortet er elektronisk og har eksempelvis en chip, magnetstribe eller stregkode. Det kræver også, at gavekortet er købt mod betaling og ikke vundet som del af en reklamekampagne, konkurrence eller et sponsorat.
  • Ikke-elektroniske gavekort – eksempelvis fysiske gavekort, klippekort og tilgodebeviser på papir – har man ikke krav på at få udbetalt, med mindre det fremgår af handelsbetingelserne.

Kilde: forbrug.dk – den offentlige forbrugerportal.

Citat om gavekort:
Gavekort er som udgangspunkt gyldigt i tre år, med mindre andet fremgår tydeligt af handelsbetingelserne. Så læs dét med småt, og tjek, om der eksempelvis gælder særlige vilkår for, hvordan eller hvornår gavekortet skal være indløst“, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Foto: Forbrugsportalen