Læserdebat

Forfulgt af politiet – eller hvad?

Læserdebat af: Karsten Byrgesen, Kandidat til Europarlamentet, regions- og Byrådsmedlem i Fredericia

Danmarks Radio (DR) havde i et stort og dramatisk iscenesat kampagneformat varmet Danmark op til en gyser, hvor helt almindelige mennesker angiveligt udsættes for forfølgelse og vold fra ordensmagten. Balladen og anklagerne mod politiet hang som sorte lave skyer i en opsat stemning der ikke efterlod nogen tvivl om politiets ”overgreb”.

Den såkaldte dokumentarudsendelse viste et ensidigt og hadefuldt billede af politibetjente i Sydøstjyllands Politi. Dokumentaren var sat op til at udstille og nedgøre politiets arbejde, hvilket en stor del af seerne bed på. Dokumentaren lod sig bedrage af de involveredes egne filmoptagelser, hvor en skrigende og anklagende syrisk kvinde påstod politivold. En opsætning der mest af alt minder om en billig og iscenesat B-film. Adfærden hos de syriske personer der optræder på slap line, var voldsom, råbende og skrigende og stærkt provokerende. Hvorfor blev familien ikke spurgt om, hvorfor de ikke optræder roligt og samarbejdende med politiet, ud fra et ønske om ikke at eskalere situationen, men at få ro på.

Politiet kan af gode grunde ikke fortælle om, hvorfor den syriske familie er i deres søgelys, men jeg vil antage at betjentene ønsker at kunne fortælle deres version, hvilket af hensyn til retsplejen ikke er muligt.

Det er dumt at stikke af fra politiet. Det indikerer at der er noget galt. Den dengang 17-årige Farhad Tober stak af og blev ikke set i de næste 18 måneder, eller blev han?

Efterforskningsleder Jens Lyng (Sydøstjyllands Politi) udtalte i december 2022 til Vejle Amts Folkeblad, at ”Vi har gode grunde til at tro, at han (Farhad) har det godt”. Er sandheden, at Farhad i virkeligheden stak af fra sin familie? Farhad havde alle muligheder for at kontakte familien, men tog i stedet til Tyskland, hvor han søgte politisk asyl.

Det er nærliggende at antage, at politiet vidste det, og derfor kunne udtale at de havde grunde til at tro, at Farhad havde det godt. Hvad der skete og sker i den syriske familie, er ikke let at tolke, men er Farhads flugt en flugt fra en families sociale kontrol, som er udtalt i migrantkredse? Er det i virkeligheden det værste der kunne ske for Farhad, at han blev ”afsløret” og med tvang familiesammenført. Der sker mange ting i en ung muslims liv som holdninger til livet, seksualitet og relationer. Men det blev der ikke fokuseret på. Har DR i virkeligheden gjort Farhad til at offer i familiens vold.

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv