Læserdebat

Børn og unge som pårørende til alvorligt syge – Et fælles ansvar

Læserdebat af: Pernelle Jensen (V) Formand for Unge- og Uddannelsesudvalget (Fredericia byråd) og Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark

Som børn ser vi ofte vores forældre som stærke og uovervindelige, en fast og tryg del af vores liv. Men for nogle børn og unge er virkeligheden anderledes, for de er sønner og døtre af forældre, der kæmper med alvorlig sygdom – enten fysisk eller psykisk sygdom. Der er op til 80.000 børn og unge, som hvert år står i denne situation og op til 45.000, som har alvorligt syge søskende.

Disse børn og unge er i øget risiko for at komme i mistrivsel og udvikle psykiske eller sociale problemer, som kan række helt ind i voksenlivet. Derfor har vi i Region Syddanmark besluttet, at alle børn og unge screenes for eksempel via familiesamtaler på sygehusene, så den enkelte kan få den hjælp og støtte, som der er behov for.

Selv om to forældre har samme diagnose, så er der ikke nødvendigvis brug for den samme støtte og et sygdomsforløb med for eksempel kræft kan have både op- og nedture. Det er derfor vigtigt, at der bliver bygget bro til kommunerne, så vi sikrer, at de får den hjælp og støtte, de har brug for i deres hverdag, uanset om de er i skole, deltager i fritidsaktiviteter eller er i daginstitution.

Jeg har derfor sat fokus på det i Fredericia og vi kommer nu til at arbejde meget mere systematisk med det fremover. Vores eksisterende tilbud, såsom ‘Grib Livet’ og sorggrupper for børn, der mister en forælder eller søskende, er blevet rost af mange og vil selvfølgelig stadig være der, men der mangler en sammenhængende og struktureret tilgang. Det kræver et tæt samarbejde med både sygehuset og almen praktisk, så vi ved hvilke familier, der har brug for støtte. Jeg håber også, at det lykkedes at etablere et samarbejde med patientforeningerne, fordi for mig handler det om at hjælpe de familier, som står i denne vanskelige situation, hvad enten der er tale om psykisk eller fysisk sygdom, fordi ingen skal stå med det alene.

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv