Kultur

Asamitterordenen fejrer i dag 90 års logearbejde i Fredericia

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det er en diskret orden der har været i Fredericia i 90 år, og alligevel i ubemærkethedens navn gjort meget godt i byen

Mester Flemming Nis Lorenzen har været logens Mester i mere end 15 år, og står i spidsen for logens arbejde, og den fest der holdes i lokalerne på Huslodsvej i dag.

I en orden er der mange ting, der ikke er som vi kender fra for eksempel foreningslivet. I Asamitterordenen hedder det ikke en formand, men Mester.

Vi er en humanitær broderorden. Vi hjælper dem vi kan, og vi arbejder på de indre linjer,” forklarer Flemming Nis Lorenzen, lidt kryptisk, til DanmarkC TV der var på besøg på 90-års dagen. På spørgsmålet om, hvad godt ordenen har gjort i byen, er svaret larmende tavshed. Flemming Nis Lorenzen er ikke en mand der har behov for at fortælle den slags ting.

DanmarkC TV forsøgte at komme tæt på ordenen og få noget mere at vide. Det udtrykte Flemming Nis Lorenzen sådan:

Vi har et rituelt logemøde oppe i logesalen, og jeg fortæller dig overhovedet ikke hvad der sker deroppe,” lød det bestemt, men efter spørgsmålet om det rituelle logemøde kom tungen mere på gled: “Men hernede har vi kammeratligt samvær og får noget at spise.

Ruth Knudsen er enke efter en ordensbror, og glemmes ikke af ordenen!
Foto: DanmarkC TV.

Noget der er vigtigt for Asamitterordenen er, fortæller Flemming Nis Lorenzen, at tage sig godt af de ægtefæller der bliver alene ved en brors død. DanmarkC TV traf, lige før der blev kaldt til bords, Ruth Knudsen, som blandt andet forklarede:

Jeg kommer med glæde til logens arrangementer. Jeg får hilst på dem jeg kender, og jeg hygger mig,” forklarer Ruth Knudsen. Hendes mand havde været med i logen over 40 år. Selv om det var under coronaen, Ruth Knudsens mand døde “Var de fleste af dem min mand kendte med til bisættelsen. Det synes jeg var rigtig, rigtig flot!

Men nu står der fest på programmet. “Jeg regner med der kommer flere enker, som jeg hygge mig rigtig dejligt med.”

På festdagen bliver der optaget et nyt medlem, der kan slutte sig til den 25 mand store loge i Fredericia.

DanmarkC TV bringer senere et længere TV indslag om den 90 år gamle loge i Fredericia.

Asamitterordenens skjold. Foto: asamitterordenen.dk