Kort Nyt

Billard – Fra en idé til turneringer

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Fredericias Billardklub, i samarbejde med Idræt i dagtimerne, har siden januar 2022 tilbudt billard til deres brugere, og interessen er kun vokset siden da.

I starten var der fem spillere, men i dag møder omkring 15 op med entusiasme og glæde ved gensyn. Ideen om at inkludere billard i Idræt i dagtimerne opstod i 2020 før Corona, men det blev først en realitet i januar 2022 på grund af pandemien.

Før spillet begynder, mødes deltagerne i klublokalet, hvor de nyder kaffe og snak. Her udveksles gamle og nye bekendtskaber, og samtalerne handler ofte om gamle dage og almindelig hverdagssnak.

Når man besøger billardklubben, er det tydeligt, at billard og mandehørm hænger uløseligt sammen. Humøret er højt, små drillerier og kække kommentarer flyver fra den ene side af bordet til den anden, og atmosfæren er rigtig god i rummet. Det er klart, at brugerne ønsker at være der, og at de synes, det er sjovt.

Klubben har fire billardborde, og udstyr kan lånes. Billard kræver teknik og strategisk tænkning, men man skal ikke lade sig skræmme. Brugerne er gode til at tage imod nye, og instruktør Ole Jensen står klar til at introducere billard, instruere i, hvordan man holder og kridter en kø samt hjælper brugerne med at lære de rigtige teknikker, det fortæller klubben i en pressemeddelelse.

Den første turnering

Billard handler primært om det sociale samvær, hvor et par hyggelige timer med sjove bemærkninger og gode snakke er i højsædet, men medlemmerne udvikler sig også i deres spillemåde. De har endda været til deres første turnering, hvor de deltog med to hold. I alt vil der være syv hold ved en turnering. Der vil være seks kampe, hvor der vil blive spillet holdkampe, hvor et hold spiller mod andre hold. I efterårssæsonens turnering spillede, Posten, FAGI (Fredericia Garnisons), Idræt i dagtimerne og ældresagen med to hold hver.

Tirsdag d. 6/12-22 var der afslutning for efterårssæsonen i Fag og Firmaidræt. Her kunne Idræt i dagtimerne stolt fortælle, at Flemming Ringe og Jørgen Nielsen fra Idræt i dagtimerne vandt selve turneringen. Der vil fremover være en forårssæson og en efterårssæson, som afholdes hver tirsdag aften i 6 uger.

Positive effekter af billard på krop og sind

Mens mange måske ikke umiddelbart forbinder billard med sundhed og velvære, er der faktisk en række positive effekter, som spillet kan have på både kroppen og sindet. Keld, Steen, Jørgen og Flemming er fire entusiastiske billardspillere, der nyder de gavnlige effekter af deres hobby.

Selvom de ikke nødvendigvis oplever de største fysiske forandringer, mærker de en betydelig positiv indvirkning på deres mentale velbefindende. “Det bliver sjovere og sjovere, jo mere man kan. Det giver hjernen gode udfordringer. Du lærer at koncentrere dig, og du holder hjernen i gang ved at skulle tælle point og beregne kuglens bane,” forklarer de.

Fysisk får de også en gevinst, selvom det måske er mere indirekte. “Vi kommer ud om fredagen, i stedet for at blive hjemme med kaffekoppen,” siger de med et smil.

Klubbens snit og statistik oversigt viser også, at brugerne udvikler sig over tid. Keld, Steen, Jørgen og Flemming er alle meget glade for deres instruktør, Ole Jensen. “Vi er meget glade for Ole som instruktør. Han svinger ikke pisken, men han er god hjælpe til. Og han holder øje med en. Dog kunne vi godt tænke os mere tid, for to timer går for hurtigt,” siger de.

Mangel på kvinder

Generelt er der mangel på kvinder i billardklubberne, og her er der ingen undtagelse.
Når man spørger mændene, så er der lidt forskellige holdninger til manglen på kvinder.

Mangler der kvinder på holdet?

”Nej, vi kommer jo for at hygge os” bliver der sagt med et glimt i øjet og høje grin. Men mændene indrømmer alligevel, at de ønsker kvinder på holdet, og at det faktisk også er en af deres mål.

”Jeg tror, at det vil give et godt mix. Jeg tror ikke, at hvis der kom et par kvinder ind, at det vil ødelægge mandehørmen. Det tror jeg simpelthen ikke, den vil stadigvæk være der. Og der er altså kvinder, der spiller billard og kvinderne er meget velkomne til at komme og prøve. Vi har brug for kvinder, der kan tåle lidt mandehørm, og som har lyst til at lære billard.” Mener Ole Jensen.

Rollen som instruktør giver mig selvværd

”Jeg har det rigtig godt bagefter, at jeg har gjort noget for nogen andre mennesker. Jeg elsker jo egentlig det her, og har startet det her op, og nyder virkelig den udvikling, der sker med det her. Det giver mig virkelig noget selvværd, at det kører så godt, som det gør.” Fortæller Ole meget stolt.

Der spilles billard hver fredag kl. 10 -11.30, Fredericia billard klub
Nørrebrogade 131, 7000 Fredericia