Kort Nyt

Affaldsuge kulminerer: Tusindvis af frivillige samler skrald i weekenden. DanmarkC TV er med på ‘Sofies indsamling’ i morgen

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

I weekenden kulminerer Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling med flere end 900 lokale indsamlinger i hele landet. Her går foreninger, virksomheder, sportsklubber og privatpersoner sammen om at give naturen en kærlig hånd

Affaldsindsamlingen er i fuld gang. Siden mandag har børn fra skoler og dagtilbud luget godt og grundigt ud i noget af alt det affald, der ligger og flyder i naturen. I weekenden giver de så stafetten videre.

Lørdag og søndag er det nemlig de voksnes tur til at rykke ud med handsker og affaldssække for at gøre forårsrent i naturen og i byerne. I weekenden bliver der afholdt godt 900 lokale affaldsindsamlinger.

Det er blandt andet foreninger, sportsklubber, virksomheder og privatpersoner, der står bag de mange indsamlinger, og som inviterer lokalsamfundet med ud i den gode sags tjeneste. I alt forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 35.000 danskere skal ud at samle skrald i weekenden.

– Det er fantastisk, at der er så stor interesse for Affaldsindsamlingen, og at der er så mange gode kræfter, der har lyst til at bruge weekenden på at samle skrald og på at stable lokale arrangementer på benene. Selvom det selvfølgelig er sørgeligt, at det overhovedet er nødvendigt at samle affald, så glæder vi os til at mærke det fantastiske engagement, vi hvert år oplever, når danskerne går sammen om at gøre en forskel for naturen. Og vi håber, at der er rigtig mange, der kommer med ud og giver en hånd med, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Langt hovedparten af de lokale affaldsindsamlinger er offentlige og kan findes på www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling.

Affaldsindsamling i mange afskygninger
Traditionen tro byder Affaldsindsamlingen også på en række indsamlinger, hvor arrangørerne kombinerer oprydningen med deres egne interesser og domæner.

I år bliver der for eksempel ikke kun samlet affald til lands. Flere steder hopper dykkere i vandet for at rydde op under overfladen, mens der andre steder bliver fisket affald fra kano og kajak.

Og det er ikke kun vandhundene, der skiller sig ud fra de klassiske indsamlinger. For eksempel har et dyrehospital i Aalborg inviteret byens hunde (og deres ejere) med ud at samle skrald.

Deltagerfeltet på Affaldsindsamlingen spænder bredt og tæller blandt andet også øl-entusiaster, kirker, campister og ryttere.

Fokus på engangsemballage
Når de mange indsamlere har været i marken, bliver de bedt om at registrere deres ”fangst”. Hvert år laver Danmarks Naturfredningsforening en opgørelse over, hvor meget affald der er blevet samlet i løbet af affaldsugen.

Ud over at angive, hvor mange kilo affald de har samlet sammen, bliver de også bedt om at registrere mængden af indsamlet engangsemballage. I år sætter Affaldsindsamlingen nemlig særligt fokus på netop denne type affald.

Med optællingen af indsamlet engangsemballage ønsker Danmarks Naturfredningsforening dels at afdække, hvor meget engangsemballage der ligger i naturen – dels at anskueliggøre, at vores brug og smid væk-kultur, som engangsemballage er et godt eksempel på, er et kæmpe spild af ressourcer.

Danmarks Naturfredningsforening forventer at have resultatet af optællingen klar i midten af april.

FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?

  • Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
  • I år finder Affaldsindsamlingen sted i hele uge 12 (20.-26. marts)
  • I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet. Samlet set forventes op mod 225.000 danskere at deltage i løbet af ugen.
  • Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.
  • I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage – heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.
  • På www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet. 

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til affaldsindsamling. Foto: Ditte Valente