FREDERICIA

Der bliver flere og flere fattige børn i Fredericia

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Vi er stadig udfordret på at skabe arbejdsmuligheder, og det er trods mange tiltag og projekter ikke lykkedes gennem årene.” fortæller Connie Maybrith Jørgensen (F)

Det ser rigtig skidt ud med udviklingen af fattige børn i Fredericia. Fredericia Kommune ligger desvære øverst på listen af en ny analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd (AE), der imod landsgennemsnittet har fået flere fattige børn.

DanmarkC TV har også forsøgt at få en kommentar fra borgmester Steen Wrist gennem presserådgiveren. Det afventer vi.

Beskæftigelse og Sundhed

Connie Maybrith Jørgensen. Foto: DanmarkC TV

Hvor ligger det politiske ansvar?
Det ligger i Beskæftigelse og Sundhed, hvor udvalgsformand er Connie Maybrith Jørgensen (F). Connie fortæller, at der allerede er flere tiltag , som eksempelvis aftale mellem kommune, organisationer, uddannelse og erhverv. “Vi er stadig udfordret på at skabe arbejdsmuligheder, og det er trods mange tiltag og projekter ikke lykkedes gennem årene.” fortæller Connie, og forsætter “Reelt set er lovgivningen ikke indrettet til at løse opgaven, idet sygdom og kontanthjælp kan være svært at komme ud af.

Kommunen har faktisk mulighed med at hjælpe på familiernes vanskelig situation. Der er nemlig mulighed for, at familierne kan få tilskud til de faste udgifter som varme og el. “Desværre har vi ikke været gode nok til at formidle den oplysning videre, og vi ser familier først betaler de faste udgifter, og så prøver at klare sig igennem for det der er tilbage,” mener Connie.

Fredericia Kommune ved godt hvilke familier der har det vanskeligt. Her kommer den Bydækkende Helhedsplan ind i billedet. I helhedsplanen indgår den fremskudte hjælp fra socialrådgivere; der er gratis retshjælp der kan give råd om hvordan den enkelte evt. kan forholde sig til sin gæld. “Helhedsplanen kan også hjælpe de unge med et fritidsjob, som er med til at bringe den unge videre, og det påvirker hele familien positivt”, siger Connie til DanmarkC TV.

Det værste er, når familien i håbløshed lukker sig inde om sig selv, for så er det svært at hjælpe.” Udvalget ved også, at grundskolen ikke leverer det den burde, og derfor har eleverne ikke karakterer til at komme videre i uddannelsesystemet.

Sammen med helhedsplanen skal vi gøre en indsats for at oplyse om hjælp til familiernes faste udgifter,” slutter udvalgsformand er Connie Maybrith Jørgensen.

Børne- og Skoleudvalget

Cecillie Roed Schultz. Foto: DanmarkC TV

Næstformanden i Børne- og Skoleudvalget, Cecillie Roed Schultz, mener, at Fredericia bør gøre alt hvad kommunen kan, for at vores fattige børn får de samme chancer som de øvrige børn.
Det er der i øjeblikket et arbejde igang omkring vision for Fredericia, hvor Cecilie Roed Schultz netop argumenterer for brug af ordet “chance” for at få det bedre.

Vi skal hjælpe alt det vi kan, og vi har mange muligheder,” udtaler Cecillie Roed Schultz, og mener ikke problemet kan skubbes tilbage til Folketinget. Som eksempel på hjælp nævner Cecillie fritidspasset, men der er alt for mange børn der efterspørger det. “Det modsvarer slet ikke det behov der er,” oplyser Cecilie, som er meget bekymret for, at “mange familier ikke har mulighed for at sende deres børn til fritidsaktiviter.”

Hvad skal vi gøre?
Det første skridt er erkendelsen af problemet. Børnefattigdommen kan oftes ses på børns manglende madpakker, børnefødselsdage der springes over, men også at måltider i øvrigt droppes, lige som der spares på medicin til forældrene, hvilket overrasker rigtig mange” fortæller Cecilie.
Børnene kommer ofte fra familier, hvor mor eller far ikke har et arbejde, og tit fordi der er forskellige udfordringer som blokerer for det. “Der er ikke noget dyre for et samfund end ulighed,” siger Cecilie Roed Schultz, og peger på, at der skal sættes ind på områder som skolegang, uddannelse og arbejdsmarked. På spørgsmålet om, om det ikke vil kræve rigtig mange kommunale kroner er Cecilies svar: “De skattekroner kommer tilbage senere, så det er en billig kommunal investering. Der er masser af ting vi kan gøre lokalt,” slutter Cecilie Roed Schultz.

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen (A), havde desværre ikke tid til at tale med DanmarkC TV, men nåede på vej til et møde at fortælle, at “det ligger i Folketinget“. Ole steen Hansen er ikke som lovet vendt tilbage.