Kort Nyt

Fødevarestyrelsen: Trods fund af PFAS er det sikkert at spise økologiske æg

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Der er ikke grund til at gå uden om økologiske æg trods fund af PFAS, for æg udgør kun en mindre del af vores samlede kost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Skal, skal ikke, tænker mange forbrugere om de økologiske æg i køleskabet, efter nyheden om fund af PFAS i økologiske æg. Men der er ikke grund til at gå uden om de økologiske æg, bl.a. fordi æg udgør en mindre del af den mad vi spiser.

– Det er bekymrende, at vi har fundet PFAS i økologiske æg, men forbrugerne kan fortsat spise økologiske æg, fordi vi spiser meget andet end æg, siger sektionschef Jannik Elmegaard, Fødevarestyrelsen.

Kilden til det forhøjede indhold af PFAS i økologiske æg er fundet. Det stammer fra fiskemel, som er tilsat foderet i små mængder for at sikre økologiske høns den nødvendige proteinforsyning. Fødevarestyrelsen er i tæt dialog med æggeproducenterne, som har oplyst, at de som følge af undersøgelserne har stoppet brug af foder med fiskemel. Ikke-økologiske høns bliver ikke fodret med fiskemel, så der er ikke forhøjet indhold af PFAS i andre æg som f.eks. skrabeæg.

– Indholdet af fluorstoffer i de økologiske æg bliver halveret inden for en uge, når hønen ikke længere får forurenet foder. Vi forventer derfor, at problemet med fluorstoffer i økologiske æg vil være løst inden for få uger, siger sektionsleder Jannik Elmegaard.

Som følge af det forhøjede PFAS-indhold anbefaler DTU Fødevareinstituttet, at børn mellem 4 og 9 år højst spiser to et halvt økologiske æg om ugen, og mindre børn bør spise færre æg.

Fødevarestyrelsen er i tæt dialog med fiskemelsproducenternes brancheforening om, hvordan fiskemelsproducenterne fremover kan producere fiskemel med et lavt indhold af PFAS. Det kan bl.a. ske ved at kortlægge fisketyper, farvande og fangstperioder, som giver risiko for PFAS-forurenede produkter. 

Fødevarestyrelsen overvåger løbende kød, fisk, æg og andre fødevarer for indholdet af bl.a. PFAS. Der er hidtil ikke fundet problematiske niveauer af PFAS i kød og fisk.

Fødevarestyrelsen indleder nu arbejdet med et koncept for en bredere screening af fødevarer for PFAS.

Læs mere om PFAS på Fødevarestyrelsens hjemmeside