Rider apokalypsens ryttere igen?
”Kollaps” er titlen på et foredrag på VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne. I foredraget 31. marts fortæller arkæologen om samfund, som engang var, men ikke er mere. Måske kan vi lære noget af historien?
Befolkningen på Påskeøen uddøde. Samme skæbne led vikingerne på Grønland. Bronzealderen i Grækenland blev efterfulgt af ”The Dark Age,” hvor velstanden og sikkerheden i samfundet forsvandt for en periode. Historien er fuld af eksempler på samfund, som engang var, men som kollapsede og nu er væk. Faktisk må vi konstatere, at alle samfund hidtil er kollapset – og dermed stille spørgsmålet: ”Skal vores samfund også kollapse engang?”
Lige præcis det handler arkæolog Mads Ravs foredrag ”Kollaps” om, når han fortæller om de samfund, der kollapsede og forsvandt. Foredraget finder sted på VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne, tirsdag den 31. marts kl. 19.30. Entréprisen er 50 kr.
Kan vi lære af historien?
Det er ikke nogen ny tanke, at enden er nær. For eksempel skildrer Johannes’ Åbenbaring i Bibelen dommedag. Den beskrivelse får mange til at forbinde samfundskollapser med død og ulykke. Herhjemme i vores egen bronzealder investerede oldtidsfolket i at bygge mindst 86.000 kendte høje. Bronzealdermenneskene overudnyttede for 3500 år siden især træ og landbrugsjord for at bygge høje og langhuse. Vi ser stadig i dag på den træløse, jyske, lynghede resultatet af denne overudnyttelse.
”I dag bør vi tænke nøje over, om vores værdier er rationelle eller selvdestruktive,” siger Mads Ravn. ”Med lidt fremsynethed kan vi forhåbentlig forhindre de værste kollapser. Eller håbe, at et nyt og måske endnu bedre samfund opstår på ruinerne af det gamle.”
Tid og sted
Tirsdag den 31. marts kl. 19.30
VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne, Spinderigade 11, Vejle Køb billet senest fredag 27. marts på www.vejlemuseerne.dk