FREDERICIA

6. Juli-Dagene 2022 for fuld udblæsning 

Af Tommy Raun - thr@danmarkc.tv

Programmet for 6. Juli-Dagene 2022 i Fredericia er på gaden 

Den 5. og 6. juli kører Fredericia kanonerne i stilling til festlige 6. Juli-Dagene 2022. Årets program er pakket med traditioner, musik, soldater, kanoner og nye aktiviteter for børn – og så forlænges dagene frem til den 9. juli, hvor byen er fuld af glade toner til 6. Juli Jazz Festival. 

Efter to år med usikkerhed og restriktioner glæder borgmester Steen Wrist sig over, at Fredericia igen kan holde 6. Juli-Dagene på normalvis: 

”I år kan Fredericia se frem til at fejre 6. Juli-Dagene, som vi plejer.  Bare det, at vi kan samles igen og markere denne vigtige historiske begivenhed for Fredericia er stort, og jeg glæder mig. Årets program er fuld af gode oplevelser for alle. Jeg er sikker på, at vi får nogle hyggelige og festlige dage”, siger Steen Wrist, borgmester i Fredericia Kommune. 

Byrådskollega og formand for det nye Bosætnings- og Turismeudvalg Susanne Eilersen ser også frem til historiske og festlige dage. 

”I dag kan man opleve historien hele året rundt – blandt andet på Fredericia Vold og ved at besøge museets permanente udstillinger. Til 6. Juli-Dagene skruer vi op aktiviteter, hvor historien både kan ses, mærkes og ikke mindst høres! Vi har fået sammensat et rigtig spændende program, som jeg håber ikke alene vil falde i borgernes smag men også kan tiltrække gæster fra vores nabokommuner,” siger Susanne Eilersen, formand for Bosætnings- og Turismeudvalget. 

Årets talere på plads  

6. Juli Komiteen, som står for den traditionelle del af programmet såsom kranselægning, fakkeltog, kanonsalut, procession og talere, har i løbet af foråret været i tæt dialog med alle aktører og myndigheder, herunder Sydøstjyllands Politi, om en sikker afholdelse af arrangementet. 

”Vi er meget glade for, at vi i fællesskab igen kan fejre udfaldet fra Fredericia i fuldt omfang med mange aktiviteter omkring det traditionelle program. En fejring hvor vi mindes og æres alle de, som dengang skabte muligheden for, at Fredericia og Danmark igen kunne leve i fred og frihed. En stor tak skal lyde herfra til alle involverede og støttende myndigheder, frivillige foreninger og musikkorps m.fl., som skaber forudsætningerne for, at hele programmet kan gennemføres. Tusind tak for det,” siger formand for 6. Juli Komiteen Erik Schwensen, som også kan afsløre, at årets talere er på plads. 

Byens æresgæst, der taler fra balkonen på Meldahls Rådhus den 5. juli om aftenen er i år astrofysiker Michael Linden –Vørnle. Den 6. juli taler provst Børge Povlsen ved Krigergraven, og årets politiske tale ved Landsoldaten holdes af formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt. 

6. juli binder by og garnison sammen 

Der er ingen 6. Juli-Dagene uden byens soldater. Traditionen tro går soldaterne fra garnisonen med i processionen og deltager i kranselægningen for at mindes og ære dem, som betalte den højeste pris, og som 6. Juli-Dagene handler om. 

”Det er vigtigt at holde fast i de gode traditioner i historiens vingesus – især i disse turbulente tider med krig i Europa. Derfor ser jeg frem til at fejre 6. juli-festlighederne i byens gader,”  siger garnisonskommandant oberst Henrik Graven Nielsen.

Børnenes 6. Juli-Dagene 

Aktiviteter som Kirkestræde anno 1849, vinsmagning og historisk foredrag i Kanalbyen og gadeteater udgår af programmet i år. Til gengæld er nye kommet til. Fredericia Bibliotek har 6. juli aktiviteter for børn hele ugen. Man kan blandt andet tage på skattejagt, farvelægge en landsoldat og købe den populære 6. juli kasket i velkomstcenteret. Hver dag er der guidede ture i general Ryes fodspor for børn på Fredericia Vold. Her kan du også komme i rigtig 6. juli stemning, hvor du både den

5. og 6. juli kan besøge en vaskeægte soldaterlejr. Du kan også tage med på flere guidede ture og den traditionsrige 6. juli sejlads med det gamle skib AVENTURA. Derudover kan du nyde musikken til Trinitatis Kirkes velbesøgte koncerter og deltage i mindegudstjenester i Sct. Michaelis Kirke. 6. Juli Jazz Festivalen er tilbage for fuld udblæsning og fylder byen med glade toner. Fredericia Shopping gentager succesen fra sidste år med 6. juli dysten og holder aftenåbent den 5. juli, og hyttemarkedet flytter ned på Ryes Plads, hvor Fredericia Bibliotek har fortællinger for børn. 6. Juli-Dagene 2022 har noget for enhver smag!  

Om 6. Juli-Dagene 

Hvert år siden 1850 har Fredericia markeret det sejrrige Udfald fra Fredericia den 6. juli 1849. Det sker altid den 5. og 6. juli med aktiviteter og oplevelser i den gamle fæstningsby ved Lillebælt.  Programmet indeholder en kerne af stolte traditioner – blandt andet kanonsalut den 6. juli om morgenen, taler og procession. Gennem årene er nye aktiviteter kommet til. 

6. Juli-Dagene er et samarbejde mellem Fredericia Kommune, 6. Juli Komiteen og garnisonen og løftes også af lokale frivillige kræfter, der i høj grad bidrager til at holde liv i historien om det sejrrige udfald.

Find program for 6. Juli-Dagene 2022 på 6. Juli-Dagenes hjemmeside www.6juli.dk , på Fredericia Bibliotek og i borgerservice på Fredericia Rådhus i løbet af maj og juni. 

Du kan også følge med på facebook.com/6julidagene og IG @6julidagene 

Foto: Claus Fisker, Fredericia Kommune.